Voor tweede winter op rij gezinnen vast op Griekse eilanden

woensdag 06 december 2017

Artsen zonder Grenzen waarschuwt dat op de Griekse eilanden voor de tweede winter op rij duizenden mannen, vrouwen en kinderen vastzitten in ellendige omstandigheden. Daarom breidt Artsen zonder Grenzen haar hulpverlening uit en roept Europese en Griekse overheden op om vluchtelingen onmiddellijk te laten doorstromen naar het vasteland.

 

Gezinnen in regen en kou

‘In Lesbos zitten gezinnen die pas zijn aangekomen uit landen als Syrië, Afghanistan en Irak samengepakt in kleine zomertenten, in de regen en kou. Ze kunnen zich met moeite warm en droog houden,’ vertelt Aria Danika, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen op het eiland Lesbos. ‘Ook is het zeer slecht gesteld met de mentale gesteldheid van de mensen: in onze post komen elke dag gemiddeld 10 patiënten met acute psychische problemen, onder wie heel wat mensen die een zelfmoordpoging achter de rug hebben of zichzelf verminkten. 

 

De temperatuur zakt met de dag en mensen hebben geen andere keuze dan in zomertenten te verblijven. In het Moria kamp of in de olijfgroeve vlakbij. Lesbos, Griekenland – 4 december 2017.

 

Moria is overbevolkt

Door bepalingen van de Europa-Turkije deal mogen de vluchtelingen de eilanden niet verlaten. Daardoor is het kamp Moria op Lesbos overbevolkt. Er zitten nu ruim 7.000 mensen in een kamp dat gebouwd werd voor 2.300 mensen. Dagelijks zijn er gemiddeld 70 nieuwkomers vanuit Turkije, grotendeels vrouwen en kinderen. Er zijn te weinig douches, toiletten en water; hele gezinnen slapen in kleine zomertenten voor twee personen, die niet zijn bestand tegen regen en de winterkou. Op Samos leven 1.500 mensen in een kamp dat gebouwd werd voor 700 mensen; honderden slapen in tenten zonder enige verwarming.

 

Gevangenissen

Deze omstandigheden brengen de gezondheid en het leven van de mensen in gevaar. Vorig jaar stierven vijf mensen in Moria ten gevolge van de levensomstandigheden in het kamp. De situatie is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen die weinig reserves hebben om de slechte weersomstandigheden aan te kunnen. De onhoudbare situatie zorgt ook voor stijgende spanningen en wanhoop onder de migranten en vluchtelingen. Bovendien klagen Griekse inwoners en overheden erover dat hun eilanden worden omgevormd tot gevangenissen.

 

Elke dag komen mensen aan

‘Griekse en Europese overheden lijken nog steeds te geloven dat vluchtelingen en migranten de oversteek niet zullen maken wanneer mensen in deze omstandigheden vast zitten. Er blijven elke dag mensen aankomen op de Griekse eilanden, nadat ze hun leven op de Egeïsche Zee op het spel hebben gezet. Dit beleid dat wordt opgelegd aan kwetsbare mensen op zoek naar bescherming, is een mislukking en moet stoppen,’ zegt Emilie Rouvroy, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Griekenland.

 

Beperkt evacuatieplan

‘Onlangs kondigden de Griekse autoriteiten aan dat 3.000 mensen tegen 10 december van de eilanden zullen worden weggehaald. Maar ook al wordt dit beperkte evacuatieplan uitgevoerd, dan nog zullen we binnen een paar weken in dezelfde situatie belanden. Het is tijd om het indammingsbeleid op de eilanden te stoppen en mensen de kans te geven om op een menselijke manier opgevangen en beschermd te worden.’ 

 

De mobiele apotheek van Artsen zonder Grenzen op een van de Griekse eilanden waar mensen die in de mobiele kliniek voor medische hulp zijn gekomen, hun medicatie gratis op kunnen halen. 5 december 2017

 

Artsen zonder Grenzen op Lesbos en Samos

In Lesbos heeft Artsen zonder Grenzen net buiten het kamp van Moria een mobiele kliniek geopend om te kunnen voldoen aan de meest dringende behoeften van kinderen jonger dan 16 jaar en zwangere vrouwen. We zullen de Griekse autoriteiten de komende dagen extra steun bieden om de toegang tot water en de sanitaire omstandigheden in Moria te verbeteren. Ook gaan we in Moria mensen van 8.000 dekens, 8.000 hygiënekits, 4.000 slaapzakken en 4.000 matrassen uitdelen. En we breiden onze psychologische zorg in Lesbos uit. In het centrum van Mytilene hebben we een kliniek waar mensen terecht kunnen voor medische zorg, seksuele voorlichting en psychologische zorg. Onze gezondheidswerkers gaan elke dag het Moria kamp in om mensen die ziek zijn te vertellen dat ze bij ons in de kliniek terechtkunnen. We geven hen dan buskaartjes naar Mytilene.

 

In Samos onderhandelt Artsen zonder Grenzen met Griekse overheden om de hygiënische omstandigheden te verbeteren, toiletten en douches te repareren en ongedierte te bestrijden. In juni 2016, toen de hekken van de Samos hotspot werden geopend, besloot Artsen zonder Grenzen haar hulp in de hotspot zelf te hervatten in samenwerking met andere groepen die er werken, met name vanwege de grote psychologische noden die ontstonden als gevolg van de EU-Turkije deal. In de hotspot bieden wij psychologische zorg en vanwege het gebrek aan behoorlijk onderdak zorgen wij voor onderkomens en zorg. Daarnaast werken we samen met de Griekse Raad voor Vluchtelingen die juridische hulp en advies biedt.