Ziekenhuis Artsen zonder Grenzen verwoest door luchtaanvallen in Sa'ada, Jemen

woensdag 28 oktober 2015

Luchtaanvallen uitgevoerd door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië op Noord-Jemen hebben maandagavond 26 oktober een door Artsen zonder Grenzen ondersteund ziekenhuis verwoest.

 

2 uur lang gebombardeerd

Vanaf half elf 's avonds werd een Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in het Haydan district in de provincie Sa'ada meermalen gebombardeerd. Het ziekenhuispersoneel en 2 patiënten wisten te ontkomen voor de 2 uur aanhoudende luchtaanvallen. 1 medewerker raakte licht gewond bij het ontvluchten van het ziekenhuis. De verwoesting van het ziekenhuis betekent dat op zijn minst 200.000 mensen nu geen toegang hebben tot levensreddende medische zorg.

 

Het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Haydan is totaal verwoest. Er liggen nog niet ontplofte bommen. Elke week kregen zo'n 150 mensen hier essentiële medische zorg. 27 oktober 2015. © Miriam Czech/MSF

 

Overtreding humanitair recht

'Deze aanval geeft opnieuw aan dat de oorlog, waarbij elke dag bommen worden geworpen, wordt gevoerd zonder enige rekening te houden met het lot van de burgers,' aldus Hassan Boucenine, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Jemen. Het bombarderen van burgers en ziekenhuis is een overtreding van het internationaal humanitair recht. Artsen zonder Grenzen eist dat de coalitiemachten uitleg geven over de omstandigheden rond de aanval op Haydan. Het was bekend waar het ziekenhuis lag: de GPS-coördinaten van het ziekenhuis werden regelmatig doorgegeven aan de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, en op het dak van het ziekenhuis was het Artsen zonder Grenzen logo geverfd.

 

 

Op Google Maps is duidelijk te zien dat er niets is binnen 50 meter en geen ander groot gebouw binnen 250 meter is van het ziekenhuis in Haydan. Linksonder het Artsen zonder Grenzen logo op het dak van het gebouw (foto juli 2015, © Natalie Roberts/MSF)

 

Enige ziekenhuis in gebied

'Zelfs 12 uur na de luchtaanval zag ik nog rook boven het ziekenhuis opstijgen,' vertelt Miriam Czech, Artsen zonder Grenzen projectcoördinator in Sa'ada. 'De verpleegafdeling, de polikliniek, de kraamafdeling, het laboratorium en de spoedeisende hulpafdeling zijn allemaal verwoest. Het was het enige ziekenhuis in het gebied dat nog patiënten kon behandelen.' Artsen zonder Grenzen werkte sinds mei in het Haydan ziekenhuis. Rond 3.400 patiënten werden sinds mei behandeld. Per maand werden 200 oorlogsgewonden op de spoedeisende afdeling opgenomen.

 

Totale oorlog

'In Jemen heerst een totale oorlog, waarbij de bevolking die aan de verkeerde kant vastzit als legitiem doelwit wordt gezien,' vervolgt landencoördinator Hassan Boucenine. 'Markten, scholen, wegen, bruggen, vrachtwagens met voedsel, vluchtelingenkampen en medische voorzieningen worden gebombardeerd en verwoest. De eerste slachtoffers vallen onder de burgers.'

 

Het verwoeste ziekenhuis. De Haydan-regio grenst aan Saoedi-Arabië en bevindt zich in het Sa'ada gouvernaat dat in handen is van de Houthi's. De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië bombardeert het gebied dagelijks. © Natalie Roberts/MSF

 

Hulp Artsen zonder Grenzen in Jemen

Artsen zonder Grenzen wil zo snel mogelijk een nieuwe medische voorziening opzetten, zodat de bevolking van Haydan weer medische zorg kan krijgen. Artsen zonder Grenzen gaat door met haar werk in het Al-Jumhori ziekenhuis, in Sa'ada-Stad. Hier behandelt het team elke week zo'n 250 mensen die met spoed medische hulp nodig hebben en begeleidt het 80 bevallingen. Artsen zonder Grenzen werkt in 8 gouvernaten in Jemen: Sana'a, Sa'ada, Aden, Taiz, Amran, Ad Dhale, Ibb en Haijah. Sinds de aanvang van de crisis in maart 2015 heeft Artsen zonder Grenzen ruim 15.500 oorlogsgewonden verzorgd.