Zuid-Sudan: klinieken rond Mundri stilgelegd na gewapende overval

dinsdag 01 mei 2018

Een team van Artsen zonder Grenzen is op dinsdag 24 april ten zuiden van het Zuid-Sudanese dorpje Mundri (deelstaat Western Equatoria) met geweld beroofd. We veroordelen deze brute daad met kracht.

 

Tegengehouden

Het team was onderweg om medische zorg te gaan verlenen, toen het tegengehouden werd door een groep van 10 gewapende mannen. Zij sloegen een aantal teamleden, bedreigden hen met meer geweld en namen persoonlijke bezittingen, medische voorraden en andere eigendommen van Artsen zonder Grenzen mee.

 

Veiligheidsgaranties

Door deze aanval zijn we genoodzaakt om onze mobiele klinieken in de regio rond Mundri op te schorten, totdat we veiligheidsgaranties krijgen van alle gewapende partijen in de regio. Door deze overval is de medische zorg voor 75.000 mensen getroffen. Ons team is opgevangen in de hoofdstad Juba. Niemand raakte zwaargewond.

 

Artsen zonder Grenzen werkt in de regio Mundri sinds oktober 2016. Van januari t/m maart dit jaar boden we 1.760 consulten aan gemeenschappen in en rond de plaats, onder meer voor 509 malariapatiënten.