Zuid-Sudan: ruim 2.700 mensen behandeld na geweld in Juba

woensdag 20 juli 2016

Sinds het geweld vorige week oplaaide in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, behandelde teams van Artsen zonder Grenzen ruim 2.700 mensen in vier klinieken in de stad. Ook verzorgden zij schoon water en voerden zij operaties uit bij ernstig gewonden.

 

Kwetsbare groepen mensen

Artsen zonder Grenzen heeft twee klinieken in de wijk Gudele, één in de Don Bosco kerk in de wijk Gumbo en één in de St. Theresa Kerk in de wijk Kator. ‘Het merendeel van onze patiënten zijn vrouwen en kinderen,’ zegt medisch coördinator Maria Guevara. ‘Door beperkte toegang tot zorg, onderdak en water zijn deze groepen mensen nog kwetsbaarder geworden – vooral de zwangere vrouwen en de kinderen onder vijf jaar.’

 

Mensen staan in de rij voor de mobiele kliniek bij de St. Theresa kerk in Juba, Zuid-Sudan.

 

Medische en psychosociale zorg

Nadat in de eerste dagen na de opgelaaide gevechten vooral mensen met (oorlogs)wonden werden behandeld, krijgen de meeste patiënten nu behandeling voor malaria, ondervoeding, diarree, huidinfecties en luchtweginfecties – veelal het gevolg van op de vlucht zijn en in de buitenlucht moeten slapen. Ook geeft Artsen zonder Grenzen chirurgische zorg aan mensen die zeer ernstig gewond zijn geraakt en nog geopereerd moeten worden. Aan mensen met posttraumatische stress wordt psychosociale zorg gegeven.
 

Cholerabesmetting

Er zijn inmiddels ook mogelijke besmettingen met cholera. Het verzorgen van schoon water is daarom cruciaal. Artsen zonder Grenzen vervoert schoon water naar Gudele en St. Theresa en zal andere plekken in de stad voorzien van water op basis van de noden die er zijn. Ook zullen teams ondersteuning bieden aan lokale zorgautoriteiten bij diagnostiek en het behandelen van cholerapatiënten.

Sluit zoeken

Zoekveld