Zuid-Sudanese vluchtelingenstroom in Uganda

maandag 20 maart 2017

2.000 vluchtelingen arriveren iedere dag in de kampen in noordelijk Uganda waar Artsen zonder Grenzen medische noodhulp biedt. 85% van de nieuw aangekomen vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Zij zijn op de vlucht voor de onophoudelijke gevechten in Zuid-Sudan, waar sinds juli vorig jaar het gewapend conflict escaleert.

 

 

Een Artsen zonder Grenzen kliniek in het Palorninya vluchtelingenkamp voor Zuid-Sudanezen, in het noorden van Uganda.

 

Hulp in twee vluchtelingenkampen

Artsen zonder Grenzen werkt in twee kampen: Rhino, met 86.000 vluchtelingen, en Palorinya, met 140.000. Onze hulpverleners bieden zorg in medische posten en zorgen voor schoon drinkwater. Onze water-en-sanitatiespecialisten hebben een waterzuiveringssysteem opgezet aan de oever van de Nijlrivier. Hiermee verschaffen zij de mensen in het Palonrinya kamp dagelijks met 2 miljoen liter veilig water, ofwel 15 liter per persoon per dag.

 

De opbouw van het Artsen zonder Grenzen waterzuiveringssysteem waarmee rivierwater uit de Nijl veilig voor consumptie wordt gemaakt. Met schoon water kun je mensen behoeden voor door water overgebrachte besmettelijke ziekten als cholera.

 

Voorbereidingen

De gezondheid van de mensen is redelijk, gezien hun omstandigheden. Een punt van zorg is echter het aanstaande regenseizoen. De kampen bevinden zich in de bush, met provisorische wegen. Hevige regens zullen levensomstandigheden verergeren en toevoer van voorraden bemoeilijken doordat wegen onbegaanbaar kunnen worden. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor mogelijke uitbraken van ziekten als malaria, mazelen, cholera en hepatitis E.