Baby Shirinmo heeft multiresistente tuberculose

Maar een paar kinderen in het tuberculoseziekenhuis voor kinderen zien er zo levendig en gezond uit als Shirinmo. Het kleine meisje kruipt met groot enthousiasme over de vloer van de wachtkamer. Als je dichtbij haar komt, hoor je echter dat ze naar adem hapt en je hoort een ruis in haar keeltje. Dit baby'tje van 9 maanden oud heeft multiresistente tuberculose (MDR-TB), een ziekte die zonder behandeling tot de dood lijdt.

 

Hoog tbc-risico voor baby's

'Shironmo is niet het jongste kindje dat we ooit behandeld hebben voor tuberculose, maar ze is wel ons jongste patiëntje ooit met multiresistente tuberculose,' vertelt Artsen zonder Grenzen dokter Christoph Hoehn. Hij werkt in het speciale project om kinderen met multiresistente tbc te behandelen in Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, dat Artsen zonder Grenzen eind 2011 er opende. 'Baby's lopen een hoog risico om tuberculose te krijgen omdat hun afweersysteem nog niet helemaal ontwikkeld is,' vervolgt hij.

 

Nieuwe test met uitslag binnen 2 uur

Shirinmo's diagnose is het resultaat van twee nieuwe diagnosemethoden die het Artsen zonder Grenzen team in februari 2013 in het ziekenhuis heeft geïntroduceerd. Patiëntjes moeten een salineoplossing (zoutoplossing) inhaleren die het sputum in hun longen los moet maken. Deze sputuminductiemethode kan veilig gebruikt worden tot kinderen vanaf 1 maand oud. Vervolgens wordt het verkregen sputummonster met de Xpert MTB-RIF-test, een geavanceerde test gebaseerd op moleculaire technologie, onderzocht op tekenen dat het kindje aan een resistente vorm van tbc lijdt (in dit geval, op resistentie tegen rifampicine, 1 van de 4 standaardmedicijnen voor tbc). Duurde het eerder 42 dagen om uitslag te krijgen, nu kan dat al binnen twee uur gepiept zijn.

 

Een nieuwe, kindvriendelijke medicijnversie gemaakt

En het team heeft nog iets anders te vieren. In de apotheek in Dushanbe is het team erin geslaagd een speciale kindvriendelijke versie van de medicijnen voor MDR-TB samen te stellen. Tot nu toe bestond dat nog niet: alle medicijnen om MDR-TB te behandelen waren voor volwassenen ontwikkeld, meestal grote pillen die maar met moeite konden worden doorgeslikt en een nare smaak hadden. Bovendien moesten de pillen handmatig worden gebroken om tot de juiste dosis te komen voor kinderen. Door de medicijnen in een gezoete siroop op te lossen, in de juiste hoeveelheden voor baby's en kinderen, heeft het team nu een kindvriendelijke medicijnensiroop gemaakt. Tadzjikistan is het eerste Artsen zonder Grenzen project waar het gebruikt wordt om jonge patiëntjes te behandelen, waaronder Shirinmo.

 

Nog een lange weg te gaan voor baby Shirinmo

Het kleine meiske wacht nog een lange weg om te genezen: ze zal de komende 18 maanden lang deze siroop moeten slikken, samen met nog 2 andere medicijnen. Tijdens 6 maanden daarvan, krijgt ze ook nog dagelijks een spuit met nog een ander medicijn. De behandeling is zo lang, moeilijk en zwaar dat volwassenen al de grootste moeite hebben de kuur vol te houden. Volgens dokter Christoph hebben kinderen gelukkig minder last van de vreselijke bijwerkingen als allesoverheersende misselijkheid, overgeven en gewrichtspijn, dan volwassenen. Ook doofheid is een bijwerking, maar hoe weet je of zulke jonge kinderen doof worden? 'Als haar moeder ervoor zorgt dat ze de kuur goed volgt, hopen we over 18 maanden de genezing van onze jongste patiëntje ooit met multiresistente tbc te vieren.'

 

Artsen zonder Grenzen heeft 30 kinderen en tieners onder behandeling voor multiresistente tuberculose in het project in Tadzjikistan.