Uitgeput aangekomen in Kameroen

donderdag 06 maart 2014
Sinds december 2013 zijn tienduizenden mensen het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek ontvlucht.

 • Maimouna heeft 7 kinderen. Met haar gezin ontvluchtte ze de Centraal-Afrikaanse Republiek met een vrachtwagen die ook hout vervoerde. De vrachtwagen kreeg onderweg een ongeluk en vele passagiers raakten gewond.
 • Fatimatou zat op dezelfde vrachtwagen en liep verschillende botbreuken op. Ze vluchtte uit de Centraal-Afrikaanse Republiek met haar ooms. ‘Mijn moeder is dood,’ zegt ze, ‘en ik weet niet waar mijn vader is. Ik denk dat hij ook dood is.’
 • Awa verloor bij het ongeluk haar 4-maanden oude baby. Naast haar zat een vrouw die ook omkwam en een baby achterliet. Awa heeft de zorg van het weesje op zich genomen.
 • Alima komt uit de plaats Berberati, in het zuidwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Daar schuilde ze al dagen uit angst voor het geweld in de stad. Tijdens haar vlucht uit de stad werd ze neergestoken. Ze is nu alleen in Garoua-Boulai. Ze denkt dat haar familie naar het noorden van Kameroen is gevlucht.
 • Terwijl Hassanya in een bus op weg naar Kameroen zat, werd de bus beschoten. Een kogel schampte haar net onder haar oog. De persoon die naast haar zat werd dodelijk getroffen. Hassanya weet niet waar haar ouders zijn.
 • Asmoua is 6 maanden oud en heeft nog niet door wat er allemaal om haar heen gebeurd. Het kindje is ondervoed en heeft last van een infectie.
 • Koné komt uit de plaats Yakole. Daar was hij een geestelijk leider. ‘Sinds we hier zijn, hebben we nauwelijks hulp gehad. De rest van de wereld moet weten wat hier en in de Centraal-Afrikaanse Republiek gebeurt.’
 • Veel vluchtelingen hebben hun geïmproviseerde tent opgezet onder de bomen. Voor voedsel zijn ze afhankelijk van de gastgemeenschap, die onder meer rijst uitdeelt.
 • Artsen zonder Grenzen heeft noodhulpteams gestuurd naar Kameroen en een ziekenhuis opgezet in Garoua-Boulai.
 • Artsen zonder Grenzen hulpverlener Gervais Mbogning maakt onderdeel uit van het team in Garoua-Boulai. ‘Deze situatie is treurig, zo treurig. Het is zo erg dat ik mijn tranen soms nauwelijks kan bedwingen.’
 • In de eerste week nadat het ziekenhuis was opgezet, werden er ruim 900 medische consulten gegeven. Hier behandelen hulpverleners Gervais Mbogning en Justine Schmutz gewonden in het ziekenhuis.
 • De vluchtelingen in Garoua-Boulai wachten tot ze overgebracht worden naar kampen in de plaats Mbogorne. Ze zijn geregistreerd als vluchteling bij de VN, maar wachten nog op onderdak, voedsel en water.

Zo zijn de afgelopen weken meer dan 22.000 vluchtelingen in de plaats Garoua-Boulai in Oost-Kameroen aangekomen. Velen hebben een lange en zware reis achter de rug en zijn volledig uitgeput.

 

Artsen zonder Grenzen geeft medische zorg. Maar de vluchtelingen hebben dringend meer hulp nodig, vooral voedsel. Uit angst voor aanvallen hebben veel mensen bij hun ontsnapping alles achtergelaten, ook eten en drinken.

 

De fotoreportage is van februari 2014.

 

Fotograaf © Laurence Hoenig/MSF