Meningitis

Meningitis (ook wel hersenvliesontsteking of nekkramp) komt overal ter wereld voor. Artsen zonder Grenzen behandelt zieken en bestrijdt epidemieën.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over onze hulp bij meningits

 

De overgrote meerderheid van alle besmettingen en sterfte, vindt plaats in Afrika, met name in een gordel van risicolanden die zich uitstrekt van Senegal in het westen tot Ethiopië in het oosten. De epidemieën hier worden vooral veroorzaakt door de meningitis A-variant van meningitis.

 

Acute infectieziekte

Meningitis is een bacteriële infectie van de vliezen rond de hersenen en ruggenmerg (de meninges). Het is zeer besmettelijk en dodelijk. Binnen uren na de eerste symptomen kan de dood intreden. Zonder behandeling overlijdt de helft van de mensen die besmet zijn geraakt. Ook met behandeling is de kans op overlijden nog 5-10 procent. 1 op de 5 overlevenden houdt er neurologische problemen zoals hersenbeschadiging, gehoorverlies, gedeeltelijke verlamming of leerproblemen aan over. Het is daarom belangrijk om mensen snel te behandelen en om snel mensen ertegen in te enten om verdere verspreiding te voorkomen.

 

 

Wat is meningitis?

Bacteriële varianten van meningitis kunnen dodelijk zijn. Bacteriën meningitis A (vooral in Afrika), B (vooral in Europa), C (vooral in Amerika) en W135 leiden tot epidemieën. De bacterie nestelt zich in de neus. Overdracht gebeurt tijdens het niezen en hoesten. De ziekte hoeft zich niet te ontwikkelen als het lichaam antilichamen weet aan te maken. Maar als de bacterie het slijmvlies weet te doordringen en de bloedbaan binnentreedt, kunnen ernstige symptomen optreden: plotselinge en hevige hoofdpijn, koorts, misselijkheid, overgeven, overgevoeligheid voor licht en een stijve nek. In ernstige gevallen treden er ook neurologische symptomen op, zoals coma en stuiptrekkingen, ernstige bloeduitstortingen en totale stilstand van de bloedsomloop.

 

Behandelen en inenten

De diagnose gebeurt door vloeistof uit de ruggenmerg af te nemen en die in het laboratorium te onderzoeken. De behandeling bestaat uit het toedienen van specifieke antibiotica. Een inenting is dé manier om mensen tegen meningitis te beschermen. Een grootscheepse inentingactie is het meest effectieve middel om verdere verspreiding te voorkomen. Er bestaat een vaccin dat langdurige bescherming tegen meningitis A biedt (tot op 10 jaar) en dat zelfs voorkomt dat mensen die besmet zijn met de bacterie maar zelf nog gezond zijn, de bacterie overdragen.

 

 

Artsen zonder Grenzen en meningitis

In landen waar meningitis vaak voorkomt, beschikken onze teams altijd over een noodplan en medicijnvoorraden om direct in actie te kunnen komen. Als wij vermoeden dat er sprake is van een epidemie (vanaf 5 gevallen per 100.000 houden we ontwikkelingen in de gaten, bij 10-15 gevallen per 100.000 per week spreken we meestal van een epidemie) nemen we contact op met de lokale en landelijke gezondheidsautoriteiten om actie te ondernemen. Snel optreden is van cruciaal belang. In 2012 hebben wij wereldwijd 3.430 patiënten voor meningitis behandeld en hebben wij 496.000 mensen ertegen ingeënt.

 

Met de MSF Access Campaign, onze internationale campagneorganisatie, zetten wij ons in voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van betere medicijnen en diagnostiek. Onze medische specialisten brengen rapporten uit en pleiten voortdurend bij overheden, de farmaceutische industrie en internationale organisaties ervoor om de meest effectieve medicijnen en behandelingen beschikbaar te maken. Op de website www.msfaccess.org vind je diepgaande informatie over onze standpunten en onderzoeken.

 

April 2014

 

* Cijfers Wereldgezondheidsorganisatie over het jaar 2012

** Cijfers Artsen zonder Grenzen 2012

1 op 2
is de kans op overleven zonder behandeling
3.430
patiënten wereldwijd behandeld in 1 jaar
496.000
inentingen tegen meningitis gegeven in 1 jaar
1 vaccin
kan 10 jaar bescherming bieden
Sluit zoeken

Zoekveld