Meningitis

Meningitis (ook wel hersenvliesontsteking of nekkramp) komt overal ter wereld voor. Artsen zonder Grenzen helpt deze epidemie te bestrijden en behandelt getroffen slachtoffers.

Wat is meningitis?

Meningitis is een bacteriële infectie van de vliezen rond de hersenen en ruggenmerg (de meninges). Het is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte waarbij iemand binnen een aantal uur na het optreden van de eerste symptomen, kan overlijden.

1 op de 5 overlevenden houdt er neurologische problemen zoals hersenbeschadiging, gehoorverlies, gedeeltelijke verlamming of leerproblemen aan over. Het is daarom belangrijk om mensen snel te behandelen en in te enten om verdere verspreiding te voorkomen.

 

Help mee om meningitis te bestrijden

Doneer nu

 

Waar komt meningitis voor?

De meerderheid van alle besmettingen en sterfte, vindt plaats in Afrika. Met name in de gordel van risicolanden die zich uitstrekt van Senegal tot Ethiopië. De epidemieën in deze landen worden vooral veroorzaakt door de meningitis A-variant van meningitis.

 

 

 

Hoe ontstaat meningitis?

Meningitis is een acute infectieziekte waarbij een bacterie zich in de neus nestelt. Verspreiding gebeurt door middel van niezen en hoesten. De ziekte hoeft zich niet te ontwikkelen als het lichaam antilichamen aanmaakt. Maar als de bacterie het slijmvlies weet te doordringen en de bloedbaan binnentreedt, kunnen ernstige symptomen optreden, zoals plotselinge en hevige hoofdpijn, koorts, misselijkheid, overgeven, overgevoeligheid voor licht en een stijve nek. In ernstige gevallen treden er ook neurologische symptomen op, zoals coma en stuiptrekkingen, ernstige bloeduitstortingen en totale stilstand van de bloedsomloop.

 

Meningitis behandelen

Een inenting is dé manier om mensen tegen meningitis te beschermen. Een grootschalige  inentingactie is het meest effectieve middel om verspreiding te voorkomen. Er bestaat een vaccin dat langdurige bescherming tegen meningitis biedt (tot 10 jaar). Zo kunnen mensen die besmet zijn, maar verder nog gezond zijn, de bacterie niet overdragen. De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica.

 

 

 

Artsen zonder Grenzen en meningitis

In landen waar meningitis vaak voorkomt, beschikken onze teams altijd over een noodplan en medicijnvoorraden om direct in actie te komen. Als wij vermoeden dat er sprake is van een epidemie nemen we contact op met de lokale en landelijke gezondheidsautoriteiten om actie te ondernemen. Snel optreden is van cruciaal belang. In 2012 hebben wij wereldwijd 3.430 patiënten voor meningitis behandeld en hebben wij 496.000 mensen ertegen ingeënt.

 

Met onze internationale campagneorganisatie MSF Access Campaign zetten wij ons in voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van betere medicijnen en diagnostiek. Onze medische specialisten pleiten er voortdurend bij overheden, de farmaceutische industrie en internationale organisaties voor, om de meest effectieve medicijnen en behandelingen beschikbaar te stellen. Op de website www.msfaccess.org vind je informatie over onze standpunten en onderzoeken.

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over onze hulp bij meningits

 

April 2014

 

* Cijfers Wereldgezondheidsorganisatie over het jaar 2012

** Cijfers Artsen zonder Grenzen 2012

50%
is de kans op overleven zonder behandeling
3.430
patiënten worden wereldwijd per jaar behandeld
496.000
inentingen tegen meningitis gegeven in 1 jaar
1 vaccin
kan 10 jaar bescherming bieden