Malaria

Artsen zonder Grenzen zet zich in voor betere diagnose van en behandeling voor malaria. Daarmee kan het verlies van vele levens worden voorkomen.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over onze hulp bij malaria

 

Gebaseerd op onze eigen ervaring in de behandeling van mensen met malaria, voeren wij nieuwe (preventieve) aanpakken in en gebruiken we onze expertise om ons sterk ervoor te maken dat bestaande, betere medicijnen en preventieve middelen breder worden ingezet.

 

Malaria grote doodsoorzaak

Malaria behoort tot de dodelijkste ziekten in arme landen. Het eist per jaar rond de 430.000 levens*, waarvan het merendeel kinderen. Elke minuut bezwijkt er ergens ter wereld een kind aan malaria. En dat terwijl de ziekte goed te voorkomen én te behandelen is. Er zijn geïmpregneerde muggennetten, sneltesten (uitslag binnen een kwartier), en goede medicijnen als ACT (artemisinecombinatietherapie) voor eenvoudige malaria en artesunaat voor ernstige malaria. Maar in veel landen waar malaria een groot probleem is, is dit alles niet de standaard of zijn deze middelen niet opgenomen in het budget van grote donoren.

 

  • Veel mensen in Centraal-India zijn door onveiligheid bang om medische hulp te zoeken. Onze mobiele klinieken bieden uitkomst voor velen. We behandelen daar mensen voor malaria, helpen met bevallingen en geven medische consulten.
  • Een verpleegkundige in Centraal-India neemt bloed af bij moeders en kinderen die naar de mobiele kliniek gekomen zijn om te kijken of zij malaria hebben.
  • Een van de zorgvoorlichters in Centraal-India legt uit hoe een muggennet werkt.
  • Een zwangere vrouw heeft ruim vier uur gelopen naar het dorp Pusuguppa in Centraal-India. Haar kind heeft malaria. Haar kind krijgt anti-malariamedicijnen, de vrouw krijgt medische zorg en een thuisbevallingskit.

 

Malaria: van mug tot medicijn

Malaria wordt via een steek van een met de malariaparasiet geïnfecteerde vrouwtjesmug overgebracht. Er zijn 5 soorten parasieten, waarvan plasmodium falciparum de gevaarlijkste is. De incubatietijd is 9 tot 14 dagen. Symptomen zijn: koorts, rillingen, gewrichtspijn, herhaald overgeven, diarree en andere griepachtige verschijnselen. Malaria breekt je rode bloedcellen af waardoor je organen niet genoeg zuurstof krijgen en dat leidt tot gezondheidsproblemen. Heb je ernstige malaria, dan kun je ook stuiptrekkingen krijgen, bewusteloos raken en uiteindelijk in coma raken en overlijden. Tijdige diagnose is zeer belangrijk, want malaria is op zich goed te genezen. Een ACT-medicijnenkuur van 3 dagen is genoeg voor eenvoudige malaria. Maar als het vergevorderd is (ernstige malaria), moet je in het ziekenhuis worden opgenomen. Dan zijn de aangewezen medicijnen artesunaat of artemisine.

 

 

Extra kwetsbaar: kinderen en zwangeren

Kinderen zijn extra ontvankelijk voor malaria: zij hebben nog geen weerstand tegen malaria opgebouwd en ontwikkelen dus snel ernstige malaria. Zij kunnen er bloedarmoede, stuiptrekkingen en neurologische problemen (blindheid, spraakgebreken) aan overhouden. Daarbovenop komt dat andere ziektes en ondervoeding dan op de loer liggen. Ook zwangere vrouwen zijn extra kwetsbaar. De zwangerschap verlaagt het immuunsysteem van de vrouw. Malaria kan dan tot ernstige bloedarmoede, een miskraam, een te laag geboortegewicht en vroeggeboorte leiden.

 

Artsen zonder Grenzen en malaria

Artsen zonder Grenzen behandelt sinds 1985 mensen voor malaria in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In één jaar behandelen we 1.642.800 mensen voor malaria ** Artsen zonder Grenzen was een van de eersten die het malariamedicijn ACT aan patiënten gaf (in 2001) en heeft veel werk verricht om ACT wereldwijd de standaardbehandeling te maken. Daarnaast geven wij voorlichting, delen geïmpregneerde muggennetten uit die lang werkzaam blijven en behandelen we huizen met langdurige insecticidenspray. In 2012 gebruikten wij voor het eerst een chemoprofylaxe (om malaria te voorkomen) in Tsjaad en Mali. Een voorbeeld van de prijzen die wij betalen: een 3-daagse ACT-combinatiepillenkuur komt voor een kind van 1-5 jaar op € 0,35***

 

Wat moet er beter?

  • Bestaande, relatief goedkope middelen als sneltesten, geïmpregneerde muggennetten en medicijnen ACT en artesunaat moeten op grotere schaal worden ingezet in landen waar malaria veel voorkomt (endemisch is).
  • ACT en artesunaat moeten de standaardbehandelingen worden van overheden in landen waar malaria endemisch is.

 

Met de MSF Access Campaign, onze internationale campagneorganisatie, zetten wij ons in voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van betere medicijnen en diagnostiek. Onze medische specialisten brengen rapporten uit en pleiten voortdurend bij overheden, de farmaceutische industrie en internationale organisaties ervoor om de meest effectieve medicijnen en behandelingen beschikbaar te maken. Op de website www.msfaccess.org vind je diepgaande informatie over onze standpunten en onderzoeken.

 

November 2017

 

* Cijfers Wereldgezondheidsorganisatie over het jaar 2016

** Cijfers Artsen zonder Grenzen 2012

*** Voor ACT-medicijn ASAQ 

00:01
Elke minuut overlijdt ergens op de wereld een kind aan malaria
3
dagen medicijnen slikken kan genoeg zijn om malaria te genezen
0,63
miljoen levens eist malaria per jaar, het merendeel kinderen
€0,35
kan een kindje van 1-5 jaar genezen van malaria
Sluit zoeken

Zoekveld