Fistels

Goede medische zorg kan complicaties tijdens én na de bevalling voorkomen. Zoals een fistel, het gevolg van een langdurige, zware bevalling. Wij voeren hersteloperaties uit en strijden voor meer zorg.

Hulp bij fistels

Een vrouw die een bevalling heeft meegemaakt, verliest vaak niet alleen haar baby, maar heeft ook te maken met urineverlies en verstoting door haar familiekring. Een hersteloperatie helpt de vrouw om haar weer onderdeel van de maatschappij te laten voelen.

 

Help mee om fistels te voorkomen en genezen

Doneer nu

 

Wat is een fistel?

Soms blokkeert het baringsproces, omdat het hoofdje te groot blijkt voor het bekken. Door de druk kan een stukje weefsel tussen de vagina en blaas bekneld raken en afsterven. Als gevolg daarvan ontstaat een vesicovaginale fistel. En dat leidt vaak tot oncontroleerbaar urineverlies. Naar schatting lijden minstens 2 miljoen vrouwen in arme landen aan een fistel.*

 

Gevolgen van een fistel

Om het urineverlies te beperken, gaan vrouwen vaak minder drinken, wat kan leiden tot een blaasontsteking. Vaak worden vrouwen door deze aandoening verstoten door hun familie en de gemeenschap. Vooral als het jonge vrouwen zijn die nog geen positie in de familie hebben verworven, en als het hun eerste bevalling is. Het is het begin van een neerwaartse spiraal: ze hebben geen inkomen en moeten bedelen of zich prostitueren om te overleven. De vrouwen lopen een groter risico op ondervoeding, bloedarmoede en soa’s zoals hiv.

 

De 16-jarige Zanaba was een week nadat de weeën waren begonnen nog niet bevallen. Ze kreeg een keizersnede maar helaas was de baby doodgeboren en hield zij er een fistel aan over. © Sarah Eliott

 

"Ik ben blij dat ik de operatie heb gekregen. Als ik weer thuis ben zal ik dansen en zingen en God danken voor deze dokter."

 

Voorkomen en genezen van een fistel

Sinds 2006 heeft Artsen zonder Grenzen meer dan 750 hersteloperaties uitgevoerd.** In zogeheten fistelkampen voeren een getrainde chirurg of gynaecoloog fisteloperaties uit. Vooraf aan de operatie krijgen de vrouwen specifieke instructies en oefeningen uitgelegd. Daarna krijgen ze postoperatieve zorg. Ook krijgen de vrouwen zwangerschapsbegeleiding en hulp tijdens de bevalling. Artsen zonder Grenzen strijdt voor meer en betere medische zorg voor vrouwen.

 

‘Fistels zijn in feite de prijs die een vrouw betaalt voor het overleven van een dergelijk zware bevalling. Maar het aantal vrouwen dat sterft tijdens of na de bevalling, is nog veel groter. Goede zwangerschapsbegeleiding kan zoveel voorkomen.’

Michiel Lekkerkerker, medisch adviseur

 

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over onze hulp bij fistels

 

April 2014

 

* Bron: VN-bevolkingsfonds (UNFPA)

** Cijfer Artsen zonder Grenzen Nederland tot en met 2012

2 mln
vrouwen lijden naar schatting aan fistels
1
hersteloperatie kan de eerste stap zijn om een vrouw haar leven terug te geven.
750
hersteloperaties heeft Artsen zonder Grenzen Nederland uitgevoerd