Tbc-manifest

Een venijnige, zware variant van tuberculose is sterk in opmars.Wij vragen hulp van mensen over de hele wereld om onze roep om verandering kracht bij te zetten: help ons en teken ook ons tbc-manifest!

De behandeling ervoor - áls je die al krijgt - duurt 2 jaar en heeft vreselijke bijwerkingen: het kan er onder meer toe leiden dat je doof wordt, nierfalen krijgt of aan een psychose lijdt. Artsen en patiënten van Artsen zonder Grenzen hebben een manifest opgesteld waarin zij eisen om verandering: het moet meer, beter en sneller. Wij vragen hulp van mensen over de hele wereld om onze roep om verandering kracht bij te zetten: help ons en teken ook ons tbc-manifest!

 

Wat is het probleem met resistente tbc (MDR-TB)?

 • De meeste mensen die deze resistente vorm van tuberculose krijgen, krijgen het vanwege de slechte omstandigheden waarin zij moeten leven.
 • Zonder te weten dat ze het hebben, kunnen zij anderen ermee besmetten.
 • Zonder behandeling is resistente tbc (MDR-TB) dodelijk.
 • Maar in de landen waar zij leven, is een snelle, accurate diagnose nauwelijks voorhanden en krijgt enkel 1 op de 5 van hen een medische behandeling ervoor.
 • De weinigen die worden behandeld, ondergaan een martelgang van 2 jaar: elke dag moeten zij tot wel 20 pillen per dag slikken en de eerste 8 maanden krijgen zij dagelijks ook nog eens een pijnlijke injectie.
 • Door deze medicijnen voelen zij zich nóg zieker, de bijwerkingen zijn vreselijk: enorme misselijkheid, continu overgeven, huiduitslag, doofheid, nierfalen en zelfs psychose.
 • De kans op genezing is maar 1 op 2.
 • Voor onze artsen en andere hulpverleners is het onverdraaglijk dat de enige behandeling die wij kunnen bieden onze patiënten een verschrikkelijke lijdensweg aandoet.

 

Wat moet er veranderen wat betreft resistente tbc?

 • Iedereen moet diagnose en behandeling voor resistente tbc kunnen krijgen
 • Er moeten betere, effectievere medicijnen voor resistente tuberculose komen.
 • Er moet meer financiering komen voor onderzoek, diagnose, behandeling en uitbreiding van medische zorg voor resistente tuberculose.

 

Help hun kansen op genezen te vergroten en onderteken het tbc-manifest! Teken nú

 

Speech

Op 19 mei 2014 sprak Phumeza Tisile, een voormalige patiënte van ons die na een behandeling van 3 jaar is genezen, en co-auteur van het manifest de leiders van de Wereldgezondheidsorganisatie toe in Genève. Haar boodschap was even belangrijk als duidelijk: ‘Ik wens niemand toe wat ik meegemaakt heb. (…) Ik vraag om nú actie te ondernemen, ik vraag om verandering.’ Ze kreeg een luid applaus. Lees haar inspirerende speech.

 

Ruim 800 DR-TB-patiënten en 1.500 zorgverleners hebben inmiddels, samen met ruim 50.000 andere mensen, hun naam gezet onder ons tbc-manifest

Sluit zoeken

Zoekveld