De frontlinie ontvlucht

'We hoorden bommen, we waren bang.' In de chaos verloor de Congolese Victorine haar man en bleef zij als 24-jarige weduwe achter.

Terwijl de kogels hen om de oren vlogen en huizen gebombardeerd werden, ontvluchtte Victorine met haar gezin haar dorp dat in de frontlinie van de gevechten bleek te liggen.

 

Opgevangen in een stadion

Het was niet de eerste keer dat zij moesten vluchten: sinds 2008 zijn zij al twee keer eerder gevlucht omdat er gevochten werd in Noord-Kivu, een provincie in het oosten van de Democratische Republiek Congo. In november nog, schuilden ze met het hele gezin twee weken lang in een school tot de gevechten afnamen. Maar nu moet Victorine zich alleen met haar vier kinderen tussen 2 en 10 jaar redden in het Sotraki stadion, aan de rand van provinciehoofdstad Goma, waar zij en nog zo'n 5.000 anderen die net voor de gevechten tussen rebellengroep M23 en het Congolese leger gevlucht zijn, worden opgevangen.

 

© Amandine Colin/MSF

 

Bedreiging en afpersing

Al maanden voordat de gevechten opnieuw oplaaiden, heersten er spanningen in hun gebied. 'Er was overal gevaar,' vertelt Victorine. 'Als je naar je akker ging om die te bewerken, vielen rebellen je lastig.' Bedreigingen, afpersing en verkrachting waren schering en inslag.

 

Buiten slapen

Victorine is met niets meer dan een bundeltje kleding gevlucht. Haar grootste zorg is aan voedsel komen voor haar kinderen. Twee van haar kinderen bracht ze al naar de mobiele kliniek van Artsen zonder Grenzen, opgezet in een tent. Beiden leden aan ondervoeding en diarree, waarschijnlijk het gevolg van de slechte levensomstandigheden - gebrek aan voedsel, toiletten en schoon water - waarin zij sinds hun vlucht verkeren. Voordat zij naar het stadion overgebracht werden, had Victorine een toevlucht met ze gezocht in een lokaal schooltje. Gisterennacht sliepen zij op de grond, in de open lucht, in het stadium en 24 uur later zitten zij nog op dezelfde plek.

 

Zorgen

Ze maakt zich zorgen. Zorgen om thuis: haar akkertje waar ze sojabonen en haricot verts verbouwt, haar huis. Stel dat het de bommenregen heeft doorstaan, zou het dan nu niet geplunderd zijn? En hoe kan ik mijn kinderen beschermen, hoe zullen wij de komende tijd overleven? Want het kan nog een lange tijd duren voordat het veilig genoeg is om terug naar huis te gaan.

 

Ruim 100.000 mensen bevinden zich nu in verschillende, officiële en officieuze, vluchtelingenkampen rond Goma in de oostelijke Congolese provincie Noord-Kivu. Artsen zonder Grenzen biedt hulp in de kampen Bulengo en Mugunga 3. Onze hulpverleners bieden algemene medische zorg, bestrijden besmettelijke ziekten als mazelen en cholera en vangen slachtoffers van verkrachting op.

 

 

Juni 2013