Angst in Zuid-Sudan

In de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba schuilen mensen uit angst voor geweld op 2 VN-bases. Congolese arts Christine Bimansha maakt deel uit van ons team dat hen hulp verleent. Zij vertelt.

In de ene VN-basis verblijven ongeveer 15.000 mensen, in de ander 20.000 mensen. Ze leven ontzettend dicht op elkaar. Wij, als hulpverleners, kunnen ons in Juba redelijk vrij bewegen. Maar de mensen die hier wonen, vooral de mensen van de Nuer-stam, durven niet de straat op. Ook in de vluchtelingenkampen op de VN-bases is er grote angst. De mannen verlaten de kampen sowieso niet. De vrouwen wel, maar alleen overdag.

 

Diarree

Ik werk in een van de kampen. Hier hebben we een kliniek opgezet. Elke dag geven we er ongeveer 215 medische consulten. Veel mensen hebben diarree en zijn uitgedroogd. Diarree is dan ook het voornaamste probleem in de vluchtelingenkampen en is het gevolg van slechte sanitaire omstandigheden.

 

Dokter Christine kijkt hoe het gaat met een patiëntje die voor observatie is opgenomen. © Kim Clausen/MSF

 

Gebrek aan water en latrines

De mensen hebben niet genoeg schoon drinkwater en er zijn niet genoeg latrines. Andere hulporganisaties zouden hiervoor moeten zorgen. De vluchtelingen zijn nu al 2 weken op deze plek en de eerste latrines zijn pas een paar dagen geleden neergezet. Er zijn een aantal waterpunten, maar ook het water wordt pas sinds enkele dagen gezuiverd. Bovendien is er niet genoeg voor alle mensen in het kamp. Als hier niets aan gedaan wordt, zal de situatie snel verslechteren en is er een kans dat er ziekten als cholera kunnen uitbreken. Zo’n uitbraak is moeilijk te stoppen in een overvol vluchtelingenkamp.

 

Patiënten

Ik heb te doen met de patiënten. Zo was er een 28-jarige man met ernstige waterige diarree. Hij was ook erg uitgedroogd en zijn diarree was zo erg dat hij er helemaal geen controle over had; het liep gewoon door en schaamde zich daar verschrikkelijk om. Nadat hij behandeld werd, ging het gelukkig beter met hem.

 

Hulp nodig

In 2011 werkte ik ook in Zuid-Sudan, in de plaats Pibor. En met Artsen zonder Grenzen werk ik natuurlijk vaak in andere plekken waar conflict heerst. De situatie in het land is nu heel erg. Er is politiek geweld, maar ook spanningen tussen stammen en gemeenschappen. Veel hulporganisaties hebben hun medewerkers uit het land teruggetrokken. Ook wij hebben een aantal niet-essentiële medewerkers teruggetrokken. Maar we hebben ook een aantal ervaren hulpverleners aan het team toegevoegd voor deze noodsituatie. Want de mensen hebben hulp nodig, nu meer dan ooit.

 

December 2013

Sluit zoeken

Zoekveld