Kritieke situatie voor Zuid-Sudanese vluchtelingen in Gambella, Ethiopië

woensdag 09 juli 2014

Zuid-Sudanese vluchtelingen blijven de Ethiopische grensstreek Gambella instromen. Eind juni kwamen er elke dag 600 tot 800 vluchtelingen aan bij het transitkamp in de plaats Burubiey. In totaal zijn er sinds de start van het conflict in Zuid-Sudan in december 2013 ruim 140.000 Zuid-Sudanezen de grens met Ethiopië overgestoken. Ondervoeding, gebrek aan schoon water en ziekte vormen ernstige problemen onder de vluchtelingenbevolking.

 

Overvolle vluchtelingenkampen

Vluchtelingen die net de grens over zijn, worden eerst opgevangen in transitkampen. (Naast Burubiey is dit in Akobo en Pagak.) Velen hebben dagen gelopen, op zoek naar veiligheid, onderdak en voedsel. Vervolgens worden ze overgebracht naar de permanente, inmiddels overvolle vluchtelingenkampen in Gambella: in Kule 1 leven 51.476 mensen, in Kule 2 37.278 en in Lietchuor 47.469. Veel mensen in Kule 1 en Lietchuor hebben alleen plastic zeil als beschutting tegen de regen.

 

Het Lietchuor vluchtelingenkamp is in een gebied dat kwetsbaar is voor overstromingen. Vele vluchtelingen in het kamp hebben er bovendien een gebrek aan fatsoenlijke beschutting en schoon water. © Christian Meslier/MSF

 

Ondervoeding

Velen vertellen dat voedsel, naast veiligheid, een van de belangrijkste redenen zijn om naar Gambella te gaan. ‘In mei vluchtten talloze Zuid-Sudanezen voor het geweld,’ zegt medisch coördinator Natalie Roberts. ‘Nu zeggen ze dat ze hun land verlieten vanwege een gebrek aan voedsel.’ Veel mensen die aankomen in Kule 1 en Kule 2 zijn ondervoed en de voedseldistributie in de kampen schiet tekort. Van maart tot en met juli nam Artsen zonder Grenzen 1.060 ondervoede kinderen op in haar voedingsklinieken.

 

Schoon water ook prioriteit

Het verzorgen van schoon water – om te drinken en om mee te koken en wassen – is ook een absolute prioriteit in de vluchtelingenkampen, net als het opzetten van sanitaire voorzieningen. Teams van Artsen zonder Grenzen hebben tot dusver twee derde van de 1.200 geplande latrines gebouwd, vrijwel alle benodigde waterpunten en 30 van de geplande 500 douches.

 

Kinderen kwetsbaar voor ziekten

Kinderen zijn het kwetsbaarst voor ziekten als luchtweginfecties, diarree en, nu het regenseizoen is begonnen, malaria. Eerder in het jaar was er een mazelenuitbraak die in mei bestreden was. Toch zijn er nog mensen die mazelen hebben, vooral vluchtelingen die net in Gambella zijn aangekomen. Ook cholera dreigt, vanwege de heersende epidemie in Zuid-Sudan. Artsen zonder Grenzen zal daarom, in samenwerking met Ethiopische autoriteiten en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, een vaccinatiecampagne opzetten voor 130.000 mensen.

 

Hulp Artsen zonder Grenzen in Gambella

Teams van Artsen zonder Grenzen gaven al tienduizenden medische consulten aan Zuid-Sudanese vluchtelingen in Gambella. Alleen al in één week in juni gaven zij 2.523 consulten in de vluchtelingenkampen Kule 1 en Kule 2 en behandelden zij in alle transit- en vluchtelingenkampen in 812 mensen met malaria. Deze aantallen zullen de komende tijd waarschijnlijk oplopen. Verder blijven we schoon water en sanitaire voorzieningen verzorgen.