Drie brancards

De afgelopen dagen hebben we laten zien hoe projecten in Tsjaad onderling op elkaar afgestemd zijn. Momenten dat het er meer dan normaal op aan komt, laten zien hoe voorbereiding zich uitbetaalt.

Het is donderdag als er gevechten uitbreken ten oosten van een zusterproject in het zuidoosten van Tsjaad: Tissi. Enkele dagen later komen gewonden aan in dit project en al snel blijkt dan dat de capaciteit daar niet voldoende is. Ons project in Abéché heeft onder andere als doel het project in Tissi te ondersteunen. Voordat we aan het eind van de dag aan tafel gaan zitten, worden de details doorgesproken om voorbereid te zijn op de patiënten die we de volgende dag ontvangen.

 

In de ochtend kunnen de laatste activiteiten op elkaar afgestemd worden. Hoe laat het medische team in het ziekenhuis moet zijn, ambulances moeten klaar staan om patiënten naar het ziekenhuis te vervoeren. Terwijl later die dag een e-mail binnenkomt met de verwachte aankomsttijd, zijn de patiënten al onderweg. Alles en iedereen is op zijn plaats en klaar om de patiënten op te vangen.

 

In het ziekenhuis is het rustig. Onze verpleegkundige loopt in een doorzweet shirt rond en legt uit hoe de eerste operatie is verlopen. In een zaal wordt de tweede patiënt vanaf haar bed naar een brancard getild en rijdt ze soepel naar de operatiekamer. De blik in haar ogen is moeilijk te plaatsen, tijdens de gevechten heeft ze haar ongeboren tweeling verloren. Nu is het tijd voor haar om geopereerd te worden. Ver weg van waar het geweld op dat moment heerst heeft ze tenminste een veilige en rustige omgeving gevonden. Een omgeving waar er alles aan gedaan wordt om haar leven te redden. Later die avond zal blijken dat ondanks alles de zorg voor haar te laat is gekomen, gedurende de nacht is zij overleden.

 

In tegenstelling tot de ochtend, ademt het ziekenhuis in de avond rust uit. Mensen lopen langzaam door de brede gangen. De verzorgers van de nieuwe patiënten worden geholpen met de benodigdheden voor het verzorgen van de patiënten. De verpleegkundige die met de patiënten is meegekomen heeft de afgelopen 24 uur nauwelijks geslapen. Op de compound kan ook hij een plek vinden om uit te rusten voordat de volgende dag het werk weer doorgaat.

 

De laatste activiteit voor de dag is het wassen van de drie brancards. Wederom is het de warme wind uit Sudan die zorgt dat ze in enkele minuten droog zijn en klaar zijn om de volgende dag teruggestuurd te worden naar Tissi. Over enkele dagen komen ze weer richting Abéché met patiënten.

Sluit zoeken

Zoekveld