Bijna 1.700 mensen behandeld tegen malaria in Bangladesh

vrijdag 07 november 2014

Bijna 1.700 mensen in het zuidoosten van Bangladesh zijn in de afgelopen 3 maanden door Artsen zonder Grenzen behandeld tegen malaria. In augustus startten we een interventie om de meest afgelegen dorpen in het district Bandarban te bereiken en de overheid te helpen bij de bestrijding van de ziekte.

 

Medicatie

In de grotere plaatsen hebben we gezorgd voor de aanvoer van medicatie en ondersteuning geboden bij het managen van de epidemie. In de afgelegen dorpen hebben onze teams samengewerkt met de lokale gezondheidswerkers en hen trainingen gegeven, zodat ze de bestrijding zelfstandig kunnen voortzetten.

 

Gescreend

6.470 mensen zijn sinds augustus gescreend. 1.693 (26%) van hen bleek malaria te hebben en zijn behandeld. Ernstig zieke patiënten zijn doorverwezen naar ziekenhuizen in het gebied.

 

Bestrijding

De autoriteiten van Bangladesh hebben veel voortgang geboekt met hun voornemen om malaria in 2020 uit te bannen. In de moeilijk toegankelijke Chittagong Hill Tracts, waar het district Bandarban ligt, blijft de bestrijding van de ziekte lastig. De Tracts zijn het enige heuvelachtige gebied van het Bangladesh.

 

Oerwoud

Onze teams moesten vaak in kleine bootjes grote afstanden afleggen, uren door het oerwoud lopen en smalle houten bruggetjes oversteken om de patiënten te bereiken.

 

Hulpverlener van Artsen zonder Grenzen loopt over een houten hangbrug in de regio Bandarban, Bangladesh © Joan Marie Franco/MSF

 

Coma

Malaria kan leiden tot hoge koorts, moeheid, hoofdpijn en braken. In het ergste geval kan een patiënt zonder of bij te late behandeling in coma raken en zelfs overlijden.

 

Zorg

‘Mijn dochtertje van 3 kon niet meer eten, ’zegt de moeder van een patiëntje dat door Artsen zonder Grenzen in het dorpje Khaiwai Para werd behandeld. ‘Ze was te ziek. De gezondheidswerkers van het dorp testten haar bloed en gaven haar toen medicijnen tegen malaria. Dat nam onze zorgen weg en stelde ons gerust. We zijn blij dat we goede medische zorg krijgen.’