Artsen zonder Grenzen hervat medische activiteiten in Rakhine, Myanmar

dinsdag 20 januari 2015

Tienduizenden mensen in de deelstaat Rakhine hebben weer toegang tot de basisgezondheidszorg van Artsen zonder Grenzen, negen maanden nadat Artsen zonder Grenzen Nederland haar medische werk moest staken van de Myanmarese regering.

 

Ruimte om meer hulp te bieden

‘We zijn verheugd met de vooruitgang die is geboekt, maar we benadrukken ook dat er ruimte is om meer hulp te bieden – ruimte die wij kunnen en willen vullen,’ zegt Operationeel Adviseur Martine Flokstra. ‘We hopen dat we de dialoog met de autoriteiten kunnen voortzetten om er zo voor te zorgen dat we in Rakhine hulp kunnen bieden aan die mensen die dat het hardst nodig hebben.’

 

Een hulpverlener van Artsen zonder Grenzen behandelt een patiënt bij een mobiele kliniek in vluchtelingenkamp Sintemaw in de deelstaat Rakhine, Myanmar. © Aye Pyae Sone/MSF, november 2013

 

3.480 medische consulten sinds 17 december

Artsen zonder Grenzen hervatte haar werk in delen van Rakhine op 17 december 2014. Sindsdien zijn er ruim 3.480 medische consulten gegeven, voornamelijk aan mensen met waterige diarree en luchtweginfecties, en patiënten met chronische ziekten die voor hun medicijnen aangewezen waren op de diensten van Artsen zonder Grenzen Nederland. Ook zijn er 550 medische consulten aan zwangere vrouwen gegeven gedurende deze periode.

 

Zorg aan hiv- en tbc-patiënten

Ondanks dat Artsen zonder Grenzen Nederland haar werk moest staken in februari, heeft zij sinds juli 2014 het Myanmarese ministerie van Volksgezondheid ondersteunt met medicijnen en personeel voor mobiele teams in Sittwe en Pauktaw en voor hiv-patiënten in Buthidaung en Maungdaw. Ook bleef Artsen zonder Grenzen zorg bieden aan meer dan 3.500 aids- en hiv-patiënten en meer dan 3.000 tuberculosepatiënten (waarvan velen ook hiv-positief zijn) in heel Myanmar.

 

Artsen zonder Grenzen Nederland werkt sinds 1992 in Rakhine. De noodhulporganisatie biedt onder meer basisgezondheidszorg, moeder-en-kindzorg, doorverwijzingen voor specialistische zorg en zorg voor tuberculose- en hiv-patiënten. Daarnaast heeft Artsen zonder Grenzen sinds 2004 meer dan 1,2 miljoen mensen met malaria behandeld.