Hulp aan brandbomslachtoffers Dhaka, Bangladesh

vrijdag 06 februari 2015

Slachtoffers van de recente brandbomaanvallen in de hoofdstad van Bangladesh krijgen psychosociale hulp van Artsen zonder Grenzen om hun trauma's te verwerken. De hulpverleners werken sinds 31 januari in de brandwondenunit van het universitaire ziekenhuis in Dhaka. De psychologische hulp wordt gegeven aan de slachtoffers en hun naasten. Het gaat om zowel traumaverwerking als het helpen met omgaan met hun herstelproces. Inmiddels hebben zij 68 sessies gehouden.

 

Een vrouw op het dak van een sloppenwijk in Dhaka, Bangladesh. Deze foto werd genomen in 2012. © Brian T Scott

 

Psychologische eerste hulp

'Het trauma van een ernstige verbranding, met als gevolg een permanente verminking van het gezicht en het lichaam, kan tot ernstige, langdurige psychologische problemen leiden. Die problemen hebben een ernstige impact op hun leven en hun vermogen om te werken. Vele van onze patiënten zijn de voornaamste kostwinners in hun familie,' vertelt Parthesarathy Rajendran, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Bangladesh. 'Het bieden van psychosociale zorg en ondersteuning, terwijl zij opgenomen zijn en zo snel mogelijk - als psychologische eerste hulp - zal hen helpen met de gruwelijke gebeurtenissen en de nasleep ervan om te kunnen gaan.'

 

Medicijnen en materiaal

Naast de psychosociale zorg heeft Artsen zonder Grenzen ook medicijnen en medisch materiaal aangevoerd om het universitaire ziekenhuis van Dhaka te ondersteunen bij de behandeling van de brandwonden.

 

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1985 in Bangladesh en werkt sinds 2010 in hoofdstad Dhaka. In 2014 boden onze hulpverleners ook psychosociale zorg aan slachtoffers van hevig geweld.