Laatste nieuws
Bekijk het laatste nieuws over ons werk op de Middellandse Zee.
Miljoenen mensen vluchten voor oorlog, vervolging of uit wanhoop. Zij zoeken hun heil elders in eigen land of in andere landen. Mensen worden in detentiecentra vastgehouden, staan bloot aan geweld door smokkelaars en grenspolitie en leven in vreselijke omstandigheden.
Reddingsacties op de Middellandse Zee
Omdat wij niet willen toezien hoe mensen op zee verdrinken, bieden wij met medische teams hulp op de Middellandse Zee. Samen met SOS MEDITERRANNEE varen we met het schip Aquarius. In 2018 hebben we, tot nu toe, meer dan 2000 mensen van zee gered.

Hulp aan boord
Onze medische teams verzorgen mensen voor huidinfecties, uitdroging, onderkoeling, schurft en ernstige brandwonden als gevolg van brandstof die met zeewater vermengd is geraakt. We zien ook steeds meer sporen van marteling en mishandeling. Daarnaast krijgen we veel zwangere vrouwen (1 op de 10) aan boord en daarom hebben wij vroedvrouwen op de Aquarius. Naast medische zorg geven we ook psychologische eerste hulp.
Vragen en antwoorden over onze reddingsacties op de Middellandse Zee
Overzicht van onze reddingsacties op de Middellandse Zee
Artsen zonder Grenzen in Libië
De Libische kustwacht onderschept mensen op zee. Ook worden vluchtelingen aan land in Libië zelf aangehouden. Deze mensen worden naar migrantendetentiecentra gebracht of gehuisvest in fabrieken of opslagruimtes. Mensen brengen hier lange tijd door zonder dat ze protest kunnen aantekenen. Daarbij hebben zij geen of weinig contact met de buitenwereld. Zij worden slecht behandeld en hebben een tekort aan toegang tot medische zorg.

Hulp in 7 detentiecentra
Artsen zonder Grenzen geeft hulp in 7 detentiecentra in en rond Tripoli. We bieden medische zorg en psychologische eerste hulp aan vrouwen, mannen en kinderen. We delen ook spullen uit voor de dagelijkse hygiëne. De detentiecentra zijn overbevolkt, mensen krijgen te weinig of helemaal geen eten en er is een groot tekort aan veilig drinkwater. Deze erbarmelijke levensomstandigheden leiden onder meer tot ziekte en infecties, ondervoeding en uitdroging. Wij hopen dat wij met ons werk op korte termijn verbetering voor hen kunnen brengen.
Hulp op Griekse eilanden
Op Lesbos kunnen mensen uit de vluchtelingenkampen Moria en Kara Tepe terecht bij onze kliniek in Mytilene voor medische en psychologische zorg. Ook verzorgen we opvang voor kwetsbare patiënten.
Op Samos richten wij ons vooral op psychologische hulp en gezondheidsvoorlichting. Samen met de Griekse raad voor vluchtelingen bieden we juridische informatie en begeleiding voor het indienen van asielverzoeken. In het stadje Vathy runnen wij een tijdelijke opvang voor de meest kwetsbare mensen. Ook doneren we hulpmiddelen in natura aan vrijwilligersgroepen.
Hulp op het Griekse vasteland
In Athene hebben we een polikliniek voor medische en psychologische zorg. Ook geven we gezondheidsvoorlichting, brengen we mensen naar Griekse gezondheidsposten en helpen onze interculturele specialisten mensen die Arabisch of Farsi spreken.
In verschillende vluchtelingenkampen op het Griekse vasteland geven we medische en psychologische hulp.
Servië
Door de plotselinge afsluiting van de Balkanroute zijn duizenden mensen tussen de grenzen gestrand. Zij leven in penibele omstandigheden. In Belgrado geven we medische zorg in mobiele klinieken en 1 vaste kliniek waar we ook psychologische zorg bieden.
Medische en psychologische hulp in Italië
Veel mensen die in Italië aankomen hebben door hun ervaringen onderweg of door schipbreuk gezondheidsproblemen en psychologische trauma’s. In de zuidelijke havens bieden wij psychologische eerste hulp. Mobiele psychologische teams bezoeken opvangkampen. Ook geven wij medische hulp door heel Italië heen. In Rome hebben wij bijvoorbeeld een project tegen hartziekten onder migranten. En bij de grens met Frankrijk runnen we een kleine kliniek in een kerk, samen met vrijwillige lokale dokters.
Wij breiden ons werk in Italië voortdurend verder uit om de medische zorg van mensen aan boord van reddingsschepen aan land over te nemen.

Achtergrondinformatie en media
- Opiniestuk 'Stop het dodelijke beleid rond mensen op de vlucht' in NRC Handelsblad.
- Het manifest 'Save their souls'.
- Verhaal over de situatie in Libië: ‘De hel op aarde’
- Radio-interview met dokter Sophie Lisa de Vries over de extreme winterkou op Lesbos, radio-interview met dokter Sophie Lisa de Vries
- Item over Lesbos in EenVandaag met dokter Sophie Lisa de Vries
- Reportage over de situatie in Servie van de NOS (van 5.11 – 7.32 minuten)
- Radio-interview over reddingsschip Aquarius met operationeel adviseur Ellen van der Velden in Een op Een. Zij vertelt over hoe ons reddingsschip Aquarius 630 geredde mensen naar Spanje moest brengen in plaats van een haven dichterbij in Italië.
Augustus 2018