Hulp aan vluchtelingen rond het Tsjaadmeer

maandag 22 juni 2015

Door het conflict in Noordoost-Nigeria tussen terreurgroep Boko Haram en het Nigeriaanse leger zijn talloze mensen op de vlucht geslagen. Velen trekken naar plekken rondom het Tsjaadmeer, een van de armste regio’s ter wereld. Onder de vluchtelingen bestaat (vanwege de lage vaccinatiegraad) een grote kans op ziekte-uitbraken. Tegelijkertijd bemoeilijkt de aanhoudende onveiligheid de hulp in de het gebied.

 

1,5 miljoen vluchtelingen

Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn 1,5 miljoen mensen in de regio op de vlucht. Het merendeel is binnen Nigeria op de vlucht, maar velen trekken de grens over naar de buurlanden Niger, Tsjaad en Kameroen. Deze landen worden zelf ook regelmatig getroffen door aanvallen. Zo vonden vorige week nog twee bomaanvallen plaats, vermoedelijk door Boko Haram, in de Tsjadische hoofdstad Ndjamena. De crisis in Noordoost-Nigeria en het voortdurende geweld verergert de reeds slechte humanitaire situatie van de kwetsbare bevolking in de regio.

 

 

Nigeria

Vooral in de Nigeriaanse deelstaat Borno is de situatie zeer gespannen. Ongeveer 400.000 vluchtelingen zijn naar de plaats Maiduguri getrokken. Velen worden opgevangen door gastfamilies, anderen verblijven in tijdelijke vluchtelingenkampen. Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg in de kampen en verzorgt schoon drinkwater. In Maiduguri is een kliniek opgezet.

 

Tsjaad

Naar schatting 18.000 Nigeriaanse vluchtelingen hebben in Tsjaad een veilig heenkomen gezocht, nabij het Tsjaadmeer. Ook zijn er duizenden Tjadiërs op de vlucht door aanvallen van Boko Haram in het grensgebied. Teams van Artsen zonder Grenzen geven medische zorg (onder meer met mobiele klinieken) en delen hulpgoederen uit in de plaatsen Forkouloum, Ngouboua en Bagasola en in het vluchtelingenkamp Dar As-Salam.

 

Niger

In de regio Diffa, in het zuidoosten van Niger, leven naar schatting 175.000 vluchtelingen. Ongeveer 25.000 daarvan verblijven in vluchtelingenkampen in Bosso en Nguigmi. Artsen zonder Grenzen zet in de kampen mobiele klinieken in en in Diffa-stad geven teams medische hulp in het regionale ziekenhuis. De gezondheidssituatie van de vluchtelingen in de kampen dreigt de komende weken te verslechteren; de sanitaire omstandigheden zijn er slecht en het regenseizoen komt eraan.

 

Bewoners van kleine eilanden in het Tsjaadmeer, binnen de landsgrenzen van Niger, moesten vluchten na aanvallen van Boko Haram. De vluchtelingen trokken naar Diffa. © MSF

 

Kameroen

Boko Haram voert regelmatig aanvallen in Kameroen, in het noordelijke grensgebied met Nigeria. Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen aan in de door de Kameroense overheid opgezette kampen in de regio. Artsen zonder Grenzen biedt medische zorg in de kampen en verzorgt schoon water. In de plaats Kousseri, op de grens met Tsjaad en waar ongeveer 30.000 vluchtelingen leven, geven teams chirurgische zorg.