Conflict in Libië zet zorg zwaar onder druk

maandag 06 juli 2015

De spanningen en de medische noden in Oost-Libië lopen op. Gevechten in de regio zijn uitgebreid van Benghazi – dat al ruim een jaar het toneel is van gewapende strijd – naar Derna, een bastion van terreurgroepering Islamitische Staat (IS). Het geweld verzwakt het zorgsysteem in het gebied en zorgt voor grote vluchtelingenstromen.

 

Onveilig

Een team van Artsen zonder Grenzen heeft de afgelopen twee maanden hulp geboden in de plaats Al-Bayda. Daarnaast ondersteunt Artsen zonder Grenzen ziekenhuizen in de regio met medicijnen en medisch materiaal, waaronder chirurgische kits. ‘Het leveren van de medicijnen en het materiaal verloopt uiterst moeizaam,’ zegt landencoördinator Dr. Anne-Marie Pegg. ‘Het is lastig om een vrachtvliegtuig te vinden dat Libië aandoet. In het land zelf is vervoer over de weg gevaarlijk vanwege het geweld in het land.’

 

 

Twee kampen

Ruim vier jaar na de val van Gaddafi is Libië verdeeld in twee kampen, elk met zijn eigen overheid: een kamp in het westen, in Tripoli, en een kamp in het oosten, in Tobruk. Er zijn daarnaast meer factoren die voor verdeeldheid zorgen, waaronder de opkomst van IS.

 

Gewonden en vluchtelingen

Gevechten tussen IS en legertroepen van de Tobruk-overheid zorgen rond Derna voor veel slachtoffers. Om ervoor te zorgen dat gewonden medische zorg krijgen, heeft Artsen zonder Grenzen meegewerkt aan het uitbreiden van de capaciteit van het ziekenhuis in Al-Qubbah, tussen Derna en Al-Bayda en dicht bij de frontlinie. De gevechten leiden ook tot veel vluchtelingen die naar Al-Qubbah trekken. De bevolking van de stad is daardoor snel gestegen van 60.000 naar 100.000 mensen. De komst van de vluchtelingen zet de bestaande zorg zwaar onder druk.