Vast in Idomeni

maandag 13 juli 2015
Op de Grieks-Macedonische grens zitten duizenden vluchtelingen vast. De meesten vluchtten voor oorlog in Syrië, Irak en Afghanistan. Nu leven ze in bossen, zonder beschutting, voedsel of sanitatie.

  • Een groep van 150 Syriërs stapt naar de grens met Macedonië, in de hoop daarna asiel te kunnen aanvragen in Duitsland of Zweden. Uit veiligheidsoverwegingen reizen ze in een grote groep.
  • Arts Hassan onderzoekt een twintig jaar oude Syriër in een van de 'hotels' waar de vluchtelingen uitrusten vooraleer verder te gaan naar de grens met Macedonië.
  • Arts Hassan praat met een Syrische patiënte tijdens een medisch onderzoek.
  • De 65-jaar oude Mohamed uit Afghanistan heeft zich gevestigd in een verlaten huisje op de grens tussen Griekenland en Macedonië.
  • Deze Afghanen hebben een tijdelijke plek gevonden om uit te rusten vlakbij de grens van Griekenland en Macedonië.
  • De 24-jaar oude Arash uit Kaboel met zijn zoon van drie jaar en zijn dochter van vier. ‘Ik ben hier omdat ik een veilige plek wil vinden voor mijn kinderen.’
  • Psychologe Aggela en vertaler Shahraiar spreken met een Iraanse vader en zijn zoontje bij een mobiele hulppost van Artsen zonder Grenzen.
  • Psychologe Aggela en vertaler Mohammed delen hulpgoederen uit aan een groep vluchtelingen.
  • Arts Daniëlle en vertaler Shahraiar bieden hulp in de bossen aan de grens met Macedonië.
  • Dolende Syriërs slapen onder een afdak aan een benzinestation, enkele kilometers van de grens met Macedonië.

Door de verstrengde grenscontroles van de Macedonische politie en speciale eenheden zitten ongeveer 2.000 mensen op doortocht naar Noord-Europa vast bij het Griekse stadje Idomeni. De vluchtelingen verblijven noodgedwongen in de bossen rondom het treinstation, zonder beschutting, voedsel of toiletten, en proberen de grens op andere plaatsen over te steken.

 

Uitputtende en gevaarlijke tocht achter de rug

Artsen zonder Grenzen geeft er sinds april medische hulp, biedt psychologische bijstand en deelt hulpgoederen uit zoals dekens en zeep. Onder de vluchtelingen zijn veel ouderen, kinderen, zwangere vrouwen en mindervaliden. Deze mensen ondergingen traumatische ervaringen in hun thuisland en hebben er een uitputtende en gevaarlijke tocht opzitten.

 

Traumatiserende confrontaties

Velen hebben last van huid- of luchtweginfecties, spierpijnen of hebben last van hun maag-en darmstelsel, een gevolg van de levensomstandigheden tijdens hun reis. Maar ook de confrontaties met de grenspolitie – die scheldt, duwt, trekt en soms in de lucht schiet om hen weg te jagen – worden als erg traumatisch ervaren.

 

Beelden © Alessandro Penso, juli 2015

Sluit zoeken

Zoekveld