Grootste aantal geredden tot nu toe op één dag voor Artsen zonder Grenzen op Middellandse Zee

donderdag 03 september 2015

1.658 mensen zijn gisteren, woensdag 2 september, gered door de schepen Dignity I en Bourbon Argos van Artsen zonder Grenzen en door de MY Phoenix. Daarmee was gisteren de drukste dag sinds de organisatie op 2 mei met reddingsoperaties op de Middellandse Zee begon. Op de MY Phoenix werkt Artsen zonder Grenzen samen met de organisatie MOAS.

 

Kinderen

In zes reddingsoperaties namen de drie schepen mensen aan boord uit Eritrea, Nigeria en Somalië. Onder hen waren 547 vrouwen en 199 kinderen, onder wie veel peuters en baby’s.

 

Uitgeputte moeders met hun kinderen rusten uit op de My Phoenix ©Gabriele François Casini

 

 

Libië

Om 7 uur ’s ochtends begon de dag met een redding door de Bourbon Argos, die 353 mensen van een houten boot in de internationale wateren bij Zuwara in Libië haalde. De dag vervolgde met een redding door de Dignity 1 van 323 mensen in opblaasbare boten. Daarna nam de Bourbon Argos 650 mensen van een andere houten boot aan boord, waarna de MY Phoenix in de middag 332 Eritreëers van weer andere houten boot haalde.

 

Ontroerend moment

‘Gisteren was een dag van grote aantallen voor de reddingsteams van Artsen zonder Grenzen, maar op zee hebben we altijd oog voor de individuen’, zegt Lindis Hurum, noodhulpcoördinator op de Bourbon Argos. ‘Het meest ontroerende moment gisteren was dat van Senait, een jonge Ethiopische vrouw die 8 maanden zwanger was en weeën kreeg kort nadat ze gered was. Haar man Joseph week niet van haar zijde, opgewonden en nerveus over de geboorte van z’n eerste kind. We hebben voor het jonge stel een medische evacuatie per speedboot geregeld om Senait een veilige bevalling te geven. Ons team wacht nu met ongeduld op nieuws over de geboorte van haar baby.’

Sluit zoeken

Zoekveld