Wat weten we over de luchtaanval op het ziekenhuis in Kunduz?

Op 3 oktober 2015 werd ons traumaziekenhuis in Kunduz, Afghanistan, geraakt bij luchtaanvallen. De feiten, zoals die nu bij ons bekend zijn, op een rij.

Van 2.08 uur tot 3.15 uur op zaterdagochtend 3 oktober 2015 werd het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen herhaaldelijk geraakt bij aanhoudende luchtbombardementen met intervallen van ongeveer vijftien minuten.

 

Precisie

Het centrale ziekenhuisgebouw, waar de intensive care, eerste hulp en afdeling fysiotherapie gevestigd waren, waren met precisie geraakt. De omliggende gebouwen bleven grotendeels onaangetast.

 

Omgekomen

Het aantal mensen dat omkwam bij de luchtaanval is nu ten minste 42: 24 patiënten, 14 medewerkers van Artsen zonder Grenzen en 4 familieleden van patiënten, die als zorgverleners meehielpen met de zorg.

 

Gewonden

Artsen zonder Grenzen bevestigt ook dat 27 medewerkers gewond zijn geraakt en vele patiënten en hun zorgverleners. Na de chaos van de luchtaanval is het echter zeer moeilijk geweest om patiënten op te sporen. Het definitief vaststellen van het aantal gewonden is daardoor nagenoeg onmogelijk.

 

Strijders

Van 28 september, toen gevechten uitbraken in Kunduz, tot het moment van de luchtaanval hadden teams van Artsen zonder Grenzen 394 gewonden behandeld in het ziekenhuis. Op het moment van de luchtaanval waren er 105 patiënten in het ziekenhuis en meer dan 80 medewerkers van Artsen zonder Grenzen. Geen enkel lid van ons team heeft melding gemaakt van gewapende strijders of gevechten op het terrein van het ziekenhuis voorafgaand aan de luchtaanval.

 

Coördinaten

De luchtaanval vond plaats ondanks dat Artsen zonder Grenzen de GPS-coördinaten van het ziekenhuis had doorgegeven aan de Coalitie- en Afghaanse legerleiding en aan lokale autoriteiten, recentelijk nog op 29 september. De aanval hield nog dertig minuten aan nadat we de Amerikaanse en Afghaanse legerleiding op de hoogte stelden dat ons ziekenhuis was geraakt.

 

Geïmproviseerde operatiekamer

Na de luchtaanval heeft het team van Artsen zonder Grenzen gewonden en zieken in het ziekenhuis in veiligheid gebracht. Collega’s en patiënten die gewond raakten bij de aanval zijn behandeld in een geïmproviseerde operatiekamer.

 

Enige ziekenhuis

Het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen was het enige ziekenhuis in zijn soort in de hele noordoostelijke regio van Afghanistan. Er werd gratis levensreddende traumazorg gegeven. In 2014 werden er meer dan 22.000 patiënten behandeld en werden er ruim 5.900 operaties uitgevoerd.

 

Verwoest

Het traumaziekenhuis in Kunduz is door de luchtaanval deels verwoest en niet langer operationeel. Duizenden mensen zijn nu afgesloten van medische zorg op het moment dat dit het hardst nodig is.

 

Onafhankelijk onderzoek

Artsen zonder Grenzen eist een onafhankelijk onderzoek naar de luchtaanval door de Internationale Humanitaire Fact-Finding Commissie (IHFFC). De IHFFC is een orgaan dat in 1991 is vastgesteld in de protocollen van de Geneefse Conventie, specifiek met het doel om schendingen van internationaal humanitair recht te onderzoeken.

Om president Obama te vragen in te stemmen met dit onderzoek, hebben we op 9 december een petitie aangeboden op het Witte Huis in Washington. Wereldwijd hebben 547.000 mensen de petitie ondertekend.

 

Excuses

We hebben op 7 oktober de excuses van president Obama van de Verenigde Staten voor de aanval op ons ziekenhuis in Kunduz ontvangen. We roepen nogmaals de Verenigde Staten op in te stemmen met een onafhankelijk onderzoek door het IHFFC, om vast te stellen wat in Kunduz is gebeurd, hoe het is gebeurd en waarom het gebeurde.

 

Vergoedingen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie kondigde op 11 oktober aan dat het vergoedingen wil betalen voor de mensen die omkwamen en gewond raakten bij de luchtaanval en dat het middelen beschikbaar wil stellen om het ziekenhuis te herbouwen. Artsen zonder Grenzen heeft geen officieel bericht gehad over financiële vergoedingen. Ten aanzien van het aanbod om het ziekenhuis te herbouwen, benadrukt Artsen zonder Grenzen haar standpunt dat zij voor haar werk in Afghanistan (en andere conflictgebieden) geen geld van overheden aanneemt. Dit waarborgt onze mogelijkheid om onafhankelijk en onpartijdig te werken en zorg te bieden aan iedereen die hulp nodig heeft.

 

Artsen zonder Grenzen werkt in Afghanistan sinds 1980. Net als in het land werken in Kunduz internationale en Afghaanse medewerkers samen om medische zorg te bieden. Artsen zonder Grenzen werkt in Afghanistan ook in Kabul (in de ziekenhuizen Ahmad Shah Baba en Dasht-e-Barchi), Lashkargah, Helmand en Khost. In alle projecten in Afghanistan behandelen teams mensen op basis van medische noden, ongeacht afkomst, religieuze overtuiging of politieke affiliatie.

 

Voor de financiering van haar werk in Afghanistan gebruikt Artsen zonder Grenzen alleen donaties van het publiek.

 

 

15 december 2015