Onafhankelijk onderzoek naar luchtaanval Kunduz stap dichterbij na activatie IHFFC

woensdag 14 oktober 2015

Artsen zonder Grenzen is op de hoogte gesteld van de activatie van de Internationale Humanitaire Fact-Finding Commissie (IHFFC). Artsen zonder Grenzen dringt aan op onafhankelijk onderzoek door deze commissie naar de dodelijke luchtaanval op het ziekenhuis in Kunduz, Afghanistan, op 3 oktober. Daarbij kwamen tien patiënten en twaalf medewerkers van Artsen zonder Grenzen om het leven. Twee medewerkers worden nog vermist, maar zijn vermoedelijk ook omgekomen.

 

Eerste stap

De activatie van de commissie is de eerste benodigde stap naar onafhankelijk onderzoek. De IHFFC wacht nu op instemming door de Amerikaanse en Afghaanse overheden om het onderzoek te starten.

 

Duister

‘We hebben verontschuldigingen en steunbetuigingen ontvangen, maar dat is niet genoeg,’ zegt Dr. Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. ‘We tasten nog in het duister waarom een bekend ziekenhuis vol patiënten en hulpverleners ruim een uur gebombardeerd werd. We willen begrijpen wat er is gebeurd en waarom.’

 

Het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan, in puin na de bombardementen op 3 oktober. © Andrew Quilty/Oculi

 

Oproep

Artsen zonder Grenzen vertrouwt niet enkel op de interne onderzoeken door de betrokken partijen en houdt vast aan haar oproep voor een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek door de IHFFC.

 

Stad zonder zorg

De Amerikaanse luchtaanval heeft het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen deels verwoest. Tienduizenden mensen kunnen daardoor niet meer rekenen op medische noodhulp en chirurgische zorg in een stad die gebukt gaat onder hevige gevechten.

 

Regels van oorlog

‘We willen weten of de regels voor oorlogsvoering veranderd zijn,’ zegt Dr. Liu. ‘Niet alleen vanwege Kunduz, maar voor de veiligheid van al onze teams die overal ter wereld op de frontlinies werken.’

 

Antwoord

Het bestaan van de IHFFC is opgenomen in de protocollen van de Geneefse Conventies en is het enige permanente orgaan dat specifiek is opgezet om schendingen van internationaal humanitair recht te onderzoeken. De IHFFC heeft de regeringen van de Verenigde Staten en Afghanistan officieel aangeschreven om hun diensten aan te bieden en wacht nog op antwoord.

Sluit zoeken

Zoekveld