Pakistan: Artsen zonder Grenzen behandelt groot aantal gewonden na aardbeving

woensdag 28 oktober 2015

Een zware aardbeving (tussen 7.6 en 8.1 op de schaal van Richter) trof in de namiddag van 26 oktober het noordoosten van Afghanistan en het noordwesten van Pakistan. In de eerste uren na de aardbeving kwam een groot aantal zwaargewonden naar de klinieken waar Artsen zonder Grenzen werkt.

 

Noodplan

In Timergara, in het district Lower Dir in de provincie Khyber Pakhtunkhwa Province, trad het noodplan voor de opvang van grote aantallen gewonden onmiddellijk in werking. Van 3 uur ‘s middags tot 8 uur ’s ochtends verzorgde ons team op de spoedafdeling in Timergara 172 gewonden. 55 van hen waren in kritieke toestand; één patiënt kon niet gered worden.

 

Nazorg

Daarnaast biedt Artsen zonder Grenzen ook hulp aan het ministerie van Volksgezondheid bij de nazorg voor de zwaargewonde patiënten. Zo is er een extra ziekenzaal vrijgemaakt om de gewonden te kunnen opvangen, en helpen onze teams met de sterilisatieprocedures, zodat er altijd steriel medisch materiaal beschikbaar is voor de vele patiënten.

 

Khar

In de Federale Administratieve Tribale Gebieden heeft Artsen zonder Grenzen een overeenkomst met de overheid om hulp te bieden wanneer er veel gewonden zijn in het ziekenhuis van Khar. Een team van Artsen zonder Grenzen vertrok maandag meteen uit het nabijgelegen Nawagai om hulp te bieden in Khar, waar 72 gewonden werden opgenomen.

 

Afghanistan

In Afghanistan hebben onze teams nog geen acute noden vastgesteld als gevolg van de aardbeving, maar het is te vroeg om met zekerheid te kunnen zeggen of er geen hulp nodig zal zijn in gebieden dichter bij het epicentrum, in Badakhshan.

 

Verdere hulp

Nu de eerste toevloed van gewonden achter de rug is, proberen onze teams zicht te krijgen op welke hulp er nog nodig is. Verschillende teams bezoeken daarom nu gebieden waar de aardbeving volgens berichten veel schade heeft aangericht.

 

Sneeuw

‘De eerste gevolgen van de aardbeving waren dramatisch op sommige plaatsen’, zegt Selagh Woods, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Pakistan. ‘Maar nu hebben we meer informatie nodig voor we kunnen zeggen waar welke noden zijn. De eerste rapporten lijken erop te wijzen dat vooral hygiëne en onderdak problematisch zouden zijn; in sommige bergachtige gebieden sneeuwt het al. Onze voorraad hulpkits voor hygiëne en onderdak staat klaar.’