Extreem en bruut geweld in Unity, Zuid-Sudan

vrijdag 30 oktober 2015

Artsen zonder Grenzen hulpverleners in Unity-Staat in Zuid-Sudan horen dagelijks verhalen van afpersing, ontvoeringen, massaverkrachtingen en massamoorden. Ook hebben zij aanvallen zien gebeuren en platgebrande dorpen en geplunderde en vernielde akkers gezien. Uit angst levend verbrand te worden, zijn mensen de bossen en moeraslanden in gevlucht waar ze leliebollen en bladeren eten bij gebrek aan voedsel. Artsen zonder Grenzen roept op voor meer bescherming van de burgers en een veilige toegang voor humanitaire organisaties tot Unity zodat zij hulp kunnen verlenen aan de bevolking.

 

Voedsel ontnomen en groepsverkrachtingen

'Wij hebben nog niet eerder zo'n enorm extreem en bruut geweld gezien,' aldus Artsen zonder Grenzen noodhulpmanager Tara Newell. 'De oorlog in het land verhevigt zich en daarmee ook het gerichte, extreme geweld tegen burgers.' Zo vertellen hulpverleners die gevraagd hebben anoniem te blijven: 'Elke dag worden mensen afgeperst, hun voedsel wordt ontnomen. Jonge vrouwen worden door een groep verkracht als ze geen voedsel of geld hebben.' De verkrachtingen zijn enorm gewelddadig. 'Sommige verkrachte vrouwen konden niet meer lopen, ze konden zich nog nauwelijks bewegen. Gelukkig zijn ze door anderen naar ons voor medische zorg gebracht.'

 

Leliebollen en bladeren eten

Ook vertelt een hulpverlener over angst voor levende verbrandingen. 'Huizen worden in brand gestoken. Mensen die in de buurt zijn worden in het vuur gegooid en verbranden levend. Daarom rennen de meesten zover mogelijk weg van huis.' Tara Newell: 'Omdat mensen voortdurend op de vlucht zijn, kunnen ze hun gewassen niet oogsten. Bij gebrek aan voedsel in de bossen en moeraslanden, eten mensen daarom leliebollen of bladeren om te overleven.'

 

Ondervoeding

Sinds het voorjaar hebben mensen niet meer kunnen oogsten. In augustus en september zag Artsen zonder Grenzen de gevolgen daarvan in de plaats Leer en omliggende dorpen. 3 op de 10 kinderen onder de 5 jaar bleken acuut ondervoed te zijn. Mobiele teams stelden bij 278 kinderen ernstige acute ondervoeding vast.

 

Plundering van Leer

Begin oktober werd het Artsen zonder Grenzen terrein in Leer geplunderd en zagen de hulpverleners zich gedwongen terug te trekken, voor de tweede keer sinds maart waardoor in delen van Unity-Staat er geen medische zorg, voedselondersteuning of enig andere vorm van humanitaire hulp meer is. 'Waarschijnlijk zijn die 78 kinderen helaas inmiddels gestorven,' verzucht Tara Newell.

 

Hulpverleners gedood of vermist

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1988 in Unity, een deelstaat in het noorden van Zuid-Sudan. De teams werken op verschillende locaties. Afgelopen 3 maanden zijn 4 Artsen zonder Grenzen hulpverleners gedood en zijn er meerderen vermist geraakt bij geweld.