Eerlijke prijzen voor longontstekings-vaccins

Wij willen iedereen die onze oproep om betaalbare longontstekingsvaccins heeft gesteund hartelijk bedanken! Op 27 april 2016 hebben wij een lijst met bijna 400.000 namen overhandigd aan Pfizer.

Met onze petitie willen wij 2 farmaceutische gigabedrijven, Pfizer en GSK, overhalen nú hun prijzen voor hun longontstekingsvaccins te verlagen en wel naar 5 dollar per kind (4,50 euro, voor de 3 benodigde doses). 7.664 mensen in Nederland hebben onze petitie getekend, wereldwijd zijn dat er ruim 400.000 uit 170 landen.*

 

Bedankt voor je steun!

Wij willen iedereen die onze petitie getekend (en gedeeld) hartelijk danken voor het steunen van onze oproep. Bekijk ons bericht over de overhandiging aan Pfizer op hun hoofdkantoor in New York, Verenigde Staten, de dag voor hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

 

Het kinderbedje met alle 400.000 namen (een aantal daarvan op de spijlen geschreven) en bloemen. Elke bloem symboliseert een kind dat die dag aan longontsteking is overleden: dat zullen er 2.500 in totaal zijn.

 

Hoe zit het?

Pfizer en GlaxoSmithKline (GSK) produceren dit levensreddende vaccin tegen longontsteking. Maar de prijs is zó hoog dat miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden (driekwart van alle kinderen wereldwijd) die inentingen niet krijgen. En dat terwijl longontsteking de grootste dodelijke infectie voor kinderen is. Elk jaar sterven bijna 1 miljoen kinderen eraan, ofwel elke 35 seconden.

 

Petitie: wij willen eerlijke prijzen

Daarom zijn wij in november 2015 een petitie gestart: wij willen dat Pfizer en GSK een eerlijke prijs vragen voor hun vaccin tegen longontsteking (het pneumokkenvaccin). Wij willen dat de prijs 5 dollar (4,50 euro) per kind wordt, voor ontwikkelingslanden en hulporganisaties. Zodat deze kinderen een eerlijke kans, 'A Fair Shot' (onze internationale titel voor deze campagne), krijgen op leven.

 

Is een lagere prijs mogelijk?

Dat denken wij wel. Het is het best verkopende vaccin ter wereld, per dag verdienen Pfizer en GSK al 11 miljoen dollar aan de verkoop van dit ene vaccin. Tot nu toe heeft de wereldwijde verkoop van dit vaccin Pfizer en GSK bij elkaar al 30 miljard dollar (26,5 miljard euro) opgebracht, zo blijkt uit hun eigen rapportage.

 

Wat is de prijs dan?

Dat verschilt per land. Omdat Pfizer en GSK de enige zijn die een longontstekingsvaccin hebben, kunnen zij hun eigen prijzen bepalen. Het is ook niet publiek bekend wat de prijs is voor welk land of wat de kostprijs is om het te maken. De allerlaagst mogelijke verkoopprijs is 10 dollar en alleen met een subsidie van Gavi, een alliantie die vaccins beschikbaar wil maken voor ontwikkelingslanden. Maar die prijs geldt alleen voor de armste landen. 10 dollar is bijna de helft van de totale kosten van het standaardvaccinpakket per kind (met in totaal 12 inentingen, ter vergelijking: een mazelenvaccin kost zo'n 22 cent, polio 11 cent). Het gevolg: (steeds meer) ontwikkelingslanden kunnen het vaccin niet betalen. Ook Artsen zonder Grenzen heeft grote moeite om betaalbare prijzen voor dit vaccin te krijgen. Kinderen in Indonesië, Irak, Jordanië, Libanon, Roemenië, Syrië en Thailand en nog meer landen hebben nu geen bescherming voor longontsteking. Stel je zou als particulier het vaccin willen kopen, dan is de prijs meer dan 190 dollar per kind.

 

 

Is er een alternatief?

In het verleden heeft concurrentie ervoor gezorgd dat prijzen uiteindelijk lager worden. In India ontwikkelt een fabrikant een longontstekingsvaccin, hij belooft zijn vaccin voor 6 dollar per kind te verkopen. Maar, zijn vaccin zal niet vóór 2019 op de markt komen. Tot die tijd hebben Pfizer en GSK samen een monopolie.

 

Het is de hoogste tijd voor een lagere prijs

Tussen nu en 2019 zullen er waarschijnlijk 4 miljoen kinderen doodgaan doordat ze geen inenting tegen longontsteking hebben gekregen. Wat heb je aan een levensreddend vaccin als de mensen die dat het hardst nodig hebben, niet kunnen krijgen? Levens gaan boven winst!

 

 

Deze actie voeren wij samen met onze internationale campagneorganisatie de MSF Access Campaign die zich inzet voor betaalbare medicijnen, vaccins en diagnostiek. 

 

* Na de overhandiging van de petitie hebben nog eens 16.000 mensen de petitie ondertekend in de dagen voordat de petitie technisch gesloten werd. Het aantal totaal ondertekenaars is daarmee ruim 416.000 mensen. 

Sluit zoeken

Zoekveld