Omstandigheden in opvangcentrum Pozallo, Italië, onacceptabel

donderdag 19 november 2015

Artsen zonder Grenzen heeft de Italiaanse autoriteiten opgeroepen de omstandigheden in het opvangcentrum in Pozallo, Sicilië, te verbeteren. Ook de informatievoorziening over de asielprocedure moet worden uitgebreid. In het centrum worden bootvluchtelingen opgevangen die de oversteek uit Libië hebben gemaakt.

 

Adequaat

‘Een centrum waarvan de sanitaire voorzieningen niet werken, dat geen ruimte heeft waar mensen tegen schurft behandeld kunnen worden en waar de privacy niet gegarandeerd is, is geen adequaat opvangcentrum’, zegt coördinator en arts van Artsen zonder Grenzen Claudia Lodesani. ‘Nu meer dan ooit hebben we een opvangcentrum nodig dat recht doet aan de behoeften van mensen die een traumatische ervaring hebben doorstaan. Vanaf het eerste moment dat ze in Italië aankomen, moet de opvang meer bescherming bieden. Daaronder vallen bijvoorbeeld een snelle toegang tot medische zorg, geschikte ruimten voor vrouwen en kinderen en goed juridisch advies. Verder is het essentieel dat de meest kwestbaren, zoals slachtoffers van geweld, zo snel mogelijk gerichte opvang krijgen.’

 

Het opvangcentrum in Pozallo op Sicilië © MSF

 

Psychologische zorg

Onze medische teams werken sinds februari 2015 in het centrum in Pozallo. Ze bieden ook psychologische zorg waar nodig.

 

Capaciteit

Het centrum in Pozallo heeft een capaciteit van 220 mensen, maar moet vaak een veel grote aantal vluchtelingen opvangen. Daardoor is er geen goede scheiding tussen mannen en vrouwen en onvoldoende bescherming voor de meest kwetsbaren. Mensen mogen het centrum niet verlaten en kunnen geen contact opnemen met hun familie doordat er geen telefoons of telefoonkaarten zijn.

 

Structureler opvangbeleid

Artsen zonder Grenzen roept de Italiaanse autoriteiten op om tot een structureler opvangbeleid te komen om zo adequate omstandigheden te kunnen garanderen. De noden van de meest kwetsbaren moeten voorop komen te staan.

 

Sinds januari 2015 zijn rond 12.480 bootvluchtelingen aangekomen in de haven van Pozallo. Meer dan 2.640 mensen zijn door onze medische teams in het opvangcentrum van de stad onderzocht. We hebben ook noodhulpgoederen en hygiënische paketten verdeeld.