Winterbestendige beschuttingen voor vluchtelingen in Calais

maandag 30 november 2015

Met de winter in aantocht zorgt Artsen zonder Grenzen in het Franse Calais, in samenwerking met vrijwilligersorganisaties, voor beschuttingen die vluchtelingen tegen de kou moeten beschermen. De eerste van vierhonderd beschuttingen werd op 14 november geplaatst.

 

Geen bescherming

In de ‘Jungle', zoals de voormalige vuilnisstortplaats wordt genoemd waar momenteel naar schatting 4.500 vluchtelingen leven, zijn de leefomstandigheden erbarmelijk, ondanks de inspanningen van hulporganisaties en lokale vrijwilligers. Veel vluchtelingen leven in kleine, lichtgewicht tenten, die geen bescherming bieden tegen de winterse omstandigheden. Lokale autoriteiten, die de vluchtelingen op deze plek hebben ondergebracht, zorgen echter niet voor geschikte beschutting.

 

De ‘Jungle’ in Calais, Frankrijk: een voormalige vuilnisstortplaats waar momenteel naar schatting 4.500 vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden. © Aurelie Baumel/MSF

 

Isolatie

De beschutting is 8,5 vierkante meter groot en bestaat uit houten wanden en een plaatwerkdak. In elke beschutting kunnen tot vijf mensen leven. Vrijwilligersorganisatie L’Auberge des Migrants brengt in kaart welke vluchtelingen de meeste baat hebben bij de beschutting. Andere vrijwilligers ontwierpen de beschutting, waarna Artsen zonder Grenzen ervoor zorgde dat deze beter geïsoleerd en op grotere schaal geproduceerd werd.

 

Tijdelijke oplossing

‘Dit is een tijdelijke oplossing, bij gebrek aan beter,’ zegt Anne Chatelain van Artsen zonder Grenzen. ‘We zouden de vluchtelingen graag voorzien van onderdak die veel beter op hun noden is afgestemd – met meer ruimte, fatsoenlijke sanitaire voorzieningen, mogelijkheden om kleren te wassen. Maar op korte termijn kunnen we alleen zo zorgen dat zij de winter hier beschut kunnen doorbrengen.’

 

Permanent vluchtelingenkamp

De meeste vluchtelingen die leven in de ‘Jungle’ hadden niet verwacht er lang te blijven. Zij wilden snel door naar Engeland, maar dat is bijna onmogelijk geworden. De Franse overheid heeft inmiddels aangekondigd een permanent vluchtelingenkamp op te zetten waar ruimte is voor 1.500 mensen, maar niet voor het einde van het jaar. Ongeveer 200 vrouwen en kinderen hebben gelukkig wel onderdak gevonden in een kinderdagverblijf op het terrein. Ook heeft de overheid aangekondigd een kliniek op te zetten. In elk geval tot dat het geval is, blijft Artsen zonder Grenzen er medische en psychosociale zorg geven.