Patiënten omgekomen door tweeledige aanval op door Artsen zonder Grenzen gesteund ziekenhuis in Syrië

dinsdag 01 december 2015

Een tweeledige aanval op de Syrische stad Al Zafarana heeft op 28 november 7 levens geëist. Bij de aanval werd ook een ziekenhuis getroffen dat door Artsen zonder Grenzen ondersteund wordt. Het ziekenhuis, in het noordelijke gouvernement Homs, werd gedeeltelijk verwoest. 47 gewonden moesten worden overgebracht naar nabijgelegen veldhospitalen. Sommigen van hen overleden onderweg.

 

Vaatbom

Rond 9:40 lokale tijd gooide een helikopter een vaatbom op een dichtbevolkt gedeelte van Al Zafarana. Een man en een jong meisje kwamen om en 16 mensen raakten gewond. De mensen werden opgenomen in het ziekenhuis van Al Zafarana.

 

Verwoesting

Kort daarna kwam een andere vaatbom neer naast dat ziekenhuis, waarbij de afdeling nierdialyse werd beschadigd. Weer 40 minuten later, rond half elf, kwamen twee bommen neer bij de hoofdingang. Eén voorbijganger kwam daarbij om. 31 anderen, patiënten die behandeld werden en medische staf, werden getroffen. Onder hen waren twee paramedische medewerkers van de ambulancedienst van de Syrische burgerbescherming. Eén van hen raakte levensgevaarlijk gewond aan het hoofd. De tweede ontploffing leidde ook tot een gedeeltelijke verwoesting van het ziekenhuis.

 

Overleden

De meest kritieke patiënten werden overgebracht naar 3 nabijgelegen ziekenhuizen. De 16 gewonden van die ochtend werden meteen naar een ander ziekenhuis gestuurd. Een tweede kliniek ontving 21 gewonden, en 4 mensen die overleden tijdens het transport. Bij de derde voorziening kwamen 10 gewonden aan en 1 patiënt die overleden was bij aankomst. In totaal kwamen bij deze bombardementen 7 mensen om en raakten 47 gewond. De helft van de gewonden – 23 van de 47 – waren kinderen jonger dan 15 jaar en vrouwen.

 

Tweeledige tactiek

‘Deze aanval heeft er alle schijn van dat het een tweeledige was, waarbij één gebied wordt gebombardeerd en dan een tweede aanval wordt uitgevoerd op de hulpteams of het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar zorg wordt geboden’, zegt Brice de le Vingne, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen. ‘Deze tweeledige tactiek laat een gradatie van gecalculeerde verwoesting zien die je je nauwelijks kan voorstellen’.

 

Hulp aangeboden

Het is in dit stadium onduidelijk of het ziekenhuis weer opgestart kan worden na de bombardementen. Delen van de buitenmuren zijn weggeblazen en de dialyse-unit en een deel van de medische opslagruimten is verwoest. Artsen zonder Grenzen heeft hulp aangeboden bij het herstel van de of verplaatsing van de kliniek en is bereid het ziekenhuisteam cruciale medische voorraden te sturen als het voor ze mogelijk is door te werken.

 

Tragedie

‘Dit geïmproviseerde ziekenhuis verzorgde levensreddende hulp voor rond 40.000 mensen in Al Zafarana stad en de omgeving’, zegt De le Vingne. ‘Het is al een tragedie dat zeven mensen – onder wie een klein meisje – zijn omgekomen, maar als het ziekenhuis nu moet sluiten of de activiteiten moet terugbrengen, is dat een dubbele tragedie voor de mensen die onder de permanente dreiging van oorlog leven. Zij kunnen nergens anders terecht voor medische hulp.’

 

Oproep

Artsen zonder Grenzen herhaalt haar oproep dat al het mogelijke door alle partijen in de Syrische oorlog moet worden gedaan om burgers en de civiele infrastructuur te sparen, met inbegrip van ziekenhuizen en ambulances. De toename van deze aanvallen, met voor het grootste deel burgerslachtoffers, onder wie vrouwen, kinderen en medische staf, moet stoppen.