Tsjaad: spoedeisende hulp na zelfmoordaanslagen in Koulfoua

dinsdag 08 december 2015

Bij een drievoudige zelfmoordaanval op het eiland Koulfoua, in het Tsjaadmeer-gebied in Tsjaad, kwamen op zaterdagochtend 30 mensen om en raakten tot 200 mensen gewond. Na de aanvallen hielpen teams van Artsen zonder Grenzen het Tsjadische ministerie van Volksgezondheid om spoedeisende hulp te geven.

 

Drukke markten

De aanvallen vonden plaats tijdens drukke markten. Gewonden moesten per boot van het afgelegen eiland geëvacueerd worden. Vanuit de plaats Guitté werden zij daarna naar ziekenhuizen in de regio gebracht. 42 mensen gingen naar het ziekenhuis in de plaats Mani. De zwaargewonden die specialistische chirurgische zorg nodig hadden – 36 mensen, waarvan 14 kinderen – werden naar hoofdstad Ndjamena gebracht.

 

Slachtoffers van de aanslagen in Koulfoua werden naar ziekenhuizen op meerdere locaties in Tsjaad gebracht. © MSF

 

‘Een van de ergste aanvallen’

‘Dit was een van de ergste aanvallen die we de afgelopen maanden hebben gezien in dit gebied,’ zegt landencoördinator Federica Alberti. ‘In Mani had het ziekenhuis niet genoeg ruimte en middelen om de enorme stroom aan gewonden aan te kunnen. Een eerste team van Artsen zonder Grenzen, bestaande uit een chirurg, arts, verpleegkundige en twee logistiekers, bood meteen ondersteuning. Nu werken meerdere teams om levensreddende zorg te geven.’

 

Hulp in Mani

Artsen zonder Grenzen zette op het ziekenhuisterrein in Mani drie tenten op met dertig ziekenhuisbedden. Ook zorgde een logistiek team voor elektriciteit en watervoorzieningen ter ondersteuning van het medische werk. Zondagmiddag hielp een medisch team met chirurgische zorg voor 37 gewonden.

 

Glas en metaal

‘Ik heb nog niet kunnen slapen sinds we hier aankwamen,’ zegt arts Silas Adamou Moussa, die met een team in het ziekenhuis in Mani werkt. ‘Elke patiënt heeft door de explosies veel stukjes glas en metaal in hun lichaam. Het kan uren duren voordat we alles gevonden hebben. In sommige gevallen is het nodig dat lichaamsdelen geamputeerd worden. Deze mensen moeten naar Ndjamena gebracht worden. Alle slachtoffers zijn in shock. Ze zijn verschrikkelijk bang.’

 

Ondersteuning ziekenhuizen Ndjamena

In Ndjamena ondersteunt Artsen zonder Grenzen drie ziekenhuizen waar slachtoffers van de aanvallen naartoe werden gebracht. Teams van Artsen zonder Grenzen leveren medicijnen en chirurgische middelen.

Sluit zoeken

Zoekveld