Haïti: ongekend aantal patiënten in verloskundig ziekenhuis Artsen zonder Grenzen

woensdag 09 december 2015

Een ongekend aantal zwangere vrouwen gaat voor medische zorg naar het verloskundig ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Port-au-Prince, Haïti. Dit is het gevolg van bezuinigingen op zorg door internationale donoren en een beperkte inzet van middelen door de Haïtiaanse overheid. Door de bezuinigingen hebben zwangere vrouwen weinig alternatieven voor goede zorg.

 

Programma’s gestopt

De Canadese overheid stopte haar speciale programma voor moeder-en-kindzorg in Haïti in 2013. Dit programma, net als andere internationale initiatieven, had als doel om de enorme gaten in de zorg – voor moeder en kind en voor basiszorg in het algemeen – op te vullen. Tegelijkertijd besteedt Haïti in 2015 en 2016 slechts 5,4 procent van haar overheidsbudget aan gezondheidszorg. Ter vergelijking: buurland de Dominicaanse Republiek besteedt 11,5 procent aan gezondheidszorg.

 

Patiënte Christella rust met haar pasgeboren baby uit op haar bed in het verloskundig ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Port-au-Prince, Haïti.

 

Meer opnames

Na de bezuinigingen op zorg werd er in 2014 32 procent meer pasgeboren baby’s opgenomen op de afdeling neonatologie van het verloskundig ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen en werden 18 procent meer zwangere vrouwen naar het ziekenhuis doorverwezen. De opname-aantallen in 2015 vertonen een voortzetting van die trend.

 

Gedwongen keuzes

In haar verloskundig ziekenhuis in Port-au-Prince (voluit: Centre de Référence en Urgence Obstétricales, of CRUO) richt Artsen zonder Grenzen zich vooral op vrouwen met ernstige complicaties bij de bevalling. Het ziekenhuis wordt onafhankelijk door Artsen zonder Grenzen geleid en wordt dus niet geraakt door bezuinigingen. Wel zorgen die bezuinigingen ervoor dat steeds meer vrouwen voor zorg naar dit ziekenhuis gaan, waardoor Artsen zonder Grenzen wordt gedwongen om voorrang te geven aan patiënten die het meeste gevaar lopen door complicaties bij de bevalling. Vrouwen die buiten de diagnosecriteria vallen, hebben echter nauwelijks andere plekken meer waar zij terecht kunnen voor zorg.

 

Bezuinigingen terugdraaien

‘Middelen inzetten voor zorg aan moeders en kinderen heeft in Haïti duidelijke resultaten opgeleverd,’ zegt landencoördinator Paul Brockmann. ‘Het bezuinigingen op die middelen brengt het leven van vrouwen in gevaar. Tijdens de jaarlijkse geboortegolf in Haïti, die loopt van augustus tot januari, is de situatie het ergst. Er is dan een voorspelbare behoefte aan goede zorg, maar door het gebrek aan middelen schiet de zorg schromelijk tekort. Deze bezuinigingen moeten teruggedraaid worden.’

 

Sinds Artsen zonder Grenzen haar verloskundig ziekenhuis in Port-au-Prince opende in maart 2011 zijn er 27.000 kinderen geboren en bijna 9.000 pasgeboren baby’s opgenomen op de afdeling neonatologie.