Dit meisje is geboren na 30 weken in de buik te hebben gezeten van haar moeder. Bij geboorte woog ze enkel 1860 gram, ze moest gereanimeerd worden, ze had vruchtwater in haar longen. Het is de zesde dochter voor Veronique Francil. Port-au-Prince, Haïti.

Het zesde meisje

‘Ik verloor vruchtwater en had overal pijn. Mijn man zette me in de auto en reed naar het ziekenhuis.’

‘Het was onwerkelijk, ik had geen macht over mijn lichaam, mijn hart bonsde en ik was heel erg bang. Ik ben 36 jaar en we hebben al vijf dochters. Die heb ik met een natuurlijke bevalling op de wereld gezet. Maar mijn man wilde nog graag een zoon.’

 

Operatiekamer

‘Ik wist van dit ziekenhuis omdat mijn nicht hier twee jaar geleden is bevallen. In het ziekenhuis maakten ze een echo om te kijken hoe de baby lag, legden me aan het infuus en brachten me naar de verloskamer. Op een gegeven moment ging het minder goed met de baby en dienden ze me zuurstof toe. Op dat moment werd besloten dat ik niet natuurlijk kon bevallen en ging ik de operatiekamer in. Ik was nog maar zeven maanden zwanger.’

 

Huilen

‘In de operatiekamer zag ik alles, maar voelde ik niets. Mijn kindje huilde toen ze werd geboren. Ik voelde me verschrikkelijk. Nu kom ik naar haar kijken en zie ik dat het gelukkig beter met haar gaat.’ Het dochtertje van Veronique Francil had een conditie aan haar longen waardoor die niet goed gerijpt waren. Daarom is ze opgenomen op de neonatologische zaal voor intensieve medische zorg in het spoedeisend verloskundig ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de wijk Delmas in hoofdstad Port-au-Prince, Haïti. Het ziekenhuis richt zich op medische hulp voor zwangere vrouwen met complicaties die ernstige gevolgen kunnen hebben voor moeder en kind, zoals zuurstofgebrek en vroeggeboorten.

 

 

Onverstoorbaar

Veronique’s pasgeboren dochter ligt bij het raam. Als je door de open binnenplaats van het ziekenhuis loopt kun je haar altijd even zien. Iedere dag groeit ze een beetje en verandert ze. Op haar voorhoofd zitten nog heel veel haartjes, typerend voor vroeggeboren baby’tjes. Haar mondje staat meestal ernstig, een klein pruillipje, alsof ze zich al op haar toekomst beraadt. Onverstoorbaar slaapt ze door, ook al liggen baby’s naast haar hard te huilen. Maar als ze echt gestoord wordt of iets haar niet bevalt, laat ze het zeker weten. Ze maakt meer geluid dan je zou verwachten van zo’n klein lichaampje. Ze lijkt tevreden te wachten op het moment dat ze echt geboren moest zijn. 

 

 

Kwetsbaar

Af en toe staat haar moeder vanaf de binnenplaats door het raam naar haar te kijken. Ze lijkt terughoudend om naar binnen te gaan. Bij de bevalling hoestte haar dochtertje wat bloed op, vertelt ze, ze was er erg van geschrokken. Haar dochtertje is erg klein en ziet er niet uit als gewone baby’tjes. Langzaam schuifelt ze door de naar chloor ruikende gangen. Haar lichaam heeft een flinke klap gekregen van de bevalling. Haar hemd houdt ze met haar hand dicht, in haar ogen de kwetsbare blik van een pas bevallen vrouw. Ze is bang zegt ze, dat haar man een andere vrouw gaat zoeken om met haar een zoon te krijgen.

 

Veronique Francil (36) kijkt hoe het met haar baby’tje is, haar meisje dat zo’n 7 weken te vroeg is geboren.

 

December 2015

 

Ook het zoontje van Marise Deverlus is op de afdeling neonatologie opgenomen voor zeer intensieve zorg. Marise was alleen thuis met haar zoontje van 7 toen de weeën begonnen. Fleur Riemersma is kinderverpleegkundige met specialisme neonatologie en werkt in het spoedeisend verloskundig ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Haïti.

 

Al voor de verwoestende aardbeving van 2010 was er een tekort aan gezondheidszorg in Haïti. Ruim 5 jaar later, is de zorg alleen deels heropgebouwd. Gezondheidszorg, zeker specialistische zorg, is voor veel mensen nog onbereikbaar. Tegelijkertijd komt zwangerschapsvergiftiging er veel voor. Symptomen zijn een zeer hoge bloeddruk en in een vergevorderd stadium epileptische aanvallen. Het kan levensgevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind.

 

De moedersterfte is er hoog: 4 op elke 1.000 vrouwen overlijden in het kraambed (in Nederland is dat 4 op elke 100.000 bevallingen*). Een ziekenhuisbevalling kost in Haïti doorgaans 8 dollar (7,30 euro) , een gecompliceerde bevalling loopt op tot 300 dollar (274 euro). Ruim de helft van de bevolking moet rondkomen van slechts 2 dollar per dag.

 

Het Artsen zonder Grenzen centrum voor spoedeisende verloskunde in de wijk Delmas in Port-au-Prince, is de opvolger van het in 2010 zwaar beschadigde ziekenhuis in de wijk Solidarité. Onze medische zorg is gratis voor de vrouwen. Sinds de opening in 2011 komen er jaarlijks ruim 150.000 zwangere vrouwen. 4 op de 10 baby’s worden opgenomen op de neonatologische afdeling.

 

* Bron: Wereldgezondheidsorganisatie


afbeelding van Olga Victorie Geschreven door: Olga Victorie
Olga Victorie werkt voor Artsen zonder Grenzen als beeldredacteur. Met het vertellen van verhalen in woord en vooral beeld hoopt ze de wereld ver weg, dichtbij te halen.