Marise Deverlus kijkt hoe het met haar baby gaat op de neonatologische afdeling voor zeer intensieve zorg van het spoedeisend verloskundig ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Port-au-Prince, Haïti. © Olga Victorie

Marise

‘Ik was alleen met mijn oudste, mijn jongen van zeven, toen de weeën begonnen. Rond twee uur ’s middags verloor ik vruchtwater, ik zag dat er iets niet goed was.’

‘Ik ben gaan bellen, maar pas om tien uur ’s avonds kreeg ik hulp en kon ik met een motorfietstaxi naar het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen. Mijn man kwam maar niet thuis. Mijn oudste week niet van mijn zijde. Hij wilde niet eten of slapen. De tranen stonden hem in de ogen, maar hij huilde niet.’

 

 

Stress

Uiteindelijk is Marie natuurlijk bevallen. In het vruchtwater zat ontlasting wat op stress bij de baby duidt en gevaarlijk kan zijn voor zijn gezondheid. Haar zoontje kreeg na de bevalling zeer intensieve medische zorg. Twee dagen later kon hij naar de afdeling voor kindjes die aan de beterende hand zijn. Marie zelf voelt zich slecht: ze heeft veel bloed verloren, ze heeft geen eetlust en haar stoelgang gaat moeizaam. ‘Bij de bevalling kon ik mijn zoon niet meteen zien, dat vond ik moeilijk. Ik was erg duizelig, maar toen ik hem met mijn eigen zoon zag, zag ik dat hij echt was. Hij lijkt op zijn broers en vader.’

 

 

Verdriet

Marie is een sterke vrouw, maar ook erg verdrietig. Ze heeft haar man nog niet gezien. Het grootste deel van de dag loopt ze door de gangen met haar mobiel aan het oor, of voedt ze haar zoon. Gelukkig is hij al sterk genoeg om van de borst te drinken. Ze heeft haar man nog steeds niet gezien. Ze vreest dat haar man een andere vrouw heeft, wat betekent dat zij alleen voor haar drie jongens moet zorgen.

 

December 2015

 

Ook Veronique Francil had complicaties bij de bevalling en kreeg hulp in het Artsen zonder Grenzen spoedeisend verloskundig ziekenhuis. Fleur Riemersma is kinderverpleegkundige met specialisme neonatologie en gaat over de zorg voor de baby’s.

 

Al voor de verwoestende aardbeving van 2010 was er een tekort aan gezondheidszorg in Haïti. Ruim 5 jaar later, is de zorg alleen deels heropgebouwd. Gezondheidszorg, zeker specialistische zorg, is voor veel mensen nog onbereikbaar. Tegelijkertijd komt zwangerschapsvergiftiging er veel voor. Symptomen zijn een zeer hoge bloeddruk en in een vergevorderd stadium epileptische aanvallen. Het kan levensgevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind.

 

De moedersterfte is er hoog: 4 op elke 1.000 vrouwen overlijden in het kraambed (in Nederland is dat 4 op elke 100.000 bevallingen*). Een ziekenhuisbevalling kost in Haïti doorgaans 8 dollar (7,30 euro) , een gecompliceerde bevalling loopt op tot 300 dollar (274 euro). Ruim de helft van de bevolking moet rondkomen van slechts 2 dollar per dag.

 

Het Artsen zonder Grenzen centrum voor spoedeisende verloskunde in de wijk Delmas in Port-au-Prince, is de opvolger van het in 2010 zwaar beschadigde ziekenhuis in de wijk Solidarité. Onze medische zorg is gratis voor de vrouwen. Sinds de opening in 2011 komen er jaarlijks ruim 150.000 zwangere vrouwen. 4 op de 10 baby’s worden opgenomen op de neonatologische afdeling.

 

* Bron: Wereldgezondheidsorganisatie


afbeelding van Olga Victorie Geschreven door: Olga Victorie
Olga Victorie werkt voor Artsen zonder Grenzen als beeldredacteur. Met het vertellen van verhalen in woord en vooral beeld hoopt ze de wereld ver weg, dichtbij te halen.