Malariamedicijn verlaagt mogelijk sterftekans ebolapatiënten

donderdag 07 januari 2016

Een medicijn tegen malaria, artesunaat-amodiaquine (ASAQ), heeft mogelijk de sterftekans onder ebolapatiënten in Liberia verlaagd. Dat blijkt uit een retrospectieve studie van Artsen zonder Grenzen en onderzoeksorganisatie Epicentre, op basis van medische gegevens uit augustus 2014, het hoogtepunt van de ebola-epidemie in het land.

 

Sterftekans 31 procent verlaagd

De studie stelt dat ebolapatiënten die ASAQ kregen 31 procent minder kans hadden om te sterven dan ebolapatiënten die het standaard malariamedicijn artemether-lumefantrine (AL) kregen. Malariamedicijnen horen bij de behandeling van Artsen zonder Grenzen van alle (mogelijke) ebolapatiënten.

 

Bij toeval ontdekt

Het verschil in effect tussen de medicijnen werd bij toeval ontdekt toen de voorraad AL van een kliniek in Foya op was en er twee weken lang ASAQ werd gegeven. De behandeling van patiënten verschilde verder op geen enkele manier. Ook andere factoren – leeftijd van de patiënten, de hoeveelheid virus in het bloed – speelden geen rol bij de verminderde sterftekans.

 

Verder onderzoek dringend nodig

Er zijn nog geen klinische studies die tot bewijs voor een effectieve ebolabehandeling hebben geleid. Deze retrospectieve studie bevat nu veelbelovende nieuwe informatie. ‘Gezien de specifieke context van deze studie kunnen we geen grote, algemene conclusies trekken,’ zegt Dr. Iza Ciglenecki van Artsen zonder Grenzen. ‘Het lijkt er echter op dat ASAQ mogelijk gebruikt kan worden voor een effectieve behandeling van ebolapatiënten. Verdere onderzoeken zijn dringend nodig om de effectiviteit van ASAQ tegen ebola met zekerheid vast te stellen.’

 

Inspanningen volhouden

Bij de ebola-epidemie zijn volgens de officiële cijfers ruim 28.000 mensen ziek geworden en zijn meer dan 11.000 mensen overleden. ‘Hoewel er een einde lijkt te komen aan de epidemie, hopen we dat er geen einde komt aan de inspanningen om een behandeling en een vaccin tegen deze ziekte te vinden,’ zegt Ciglenecki. ‘Deze moeten er zijn voordat een nieuwe epidemie uitbreekt.’

 

De studie is inmiddels gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Sluit zoeken

Zoekveld