Artsen zonder Grenzen gaat kwart van alle kinderen in Centraal-Afrikaanse Republiek vaccineren

woensdag 13 januari 2016

Het percentage ingeënte kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is drastisch gedaald sinds de start van de crisis in het land in 2013. Artsen zonder Grenzen zal daarom een kwart van alle kinderen in het land vaccineren tegen de ziekten die het dodelijkst zijn onder kinderen.

 

Uitgerold door hele land

De vaccinatiecampagne startte in juli 2015 in het noorden van het land, in samenwerking met het Centraal-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid. Momenteel wordt de campagne voortgezet in het zuidwestelijke subprefectuur Berberati. Daarna wordt deze verder uitgerold naar alle andere 13 subprefecturen waar Artsen zonder Grenzen werkt. De vaccinatiecampagne is naar verwachting eind 2016 afgerond. Dan zullen ongeveer 220.000 kinderen ingeënt zijn.

 

Kinderen verzamelen zich voor het inentingspunt in de plaats Gadzi, in het zuidwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

 

Bescherming

Naast deze enorme vaccinatiecampagne zal Artsen zonder Grenzen ook het aantal vaccinaties in haar projecten opschalen. Samen moet dit ervoor zorgen dat zo veel mogelijk kinderen in het land beschermd zijn tegen dodelijke ziekten als difterie, polio, gele koorts, pneumokokken en mazelen. Ook zullen preventieve maatregelen getroffen worden, zoals het uitdelen van vitamine A en muggennetten en het screenen op ondervoeding.

 

Vaccinatiegraad enorm gedaald

Officiële cijfers van het Centraal-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid geven aan dat de politieke en militaire crisis, die in 2013 begon, de oorzaak is van de daling van de vaccinatiegraad onder kinderen. Zo nam het percentage tegen mazelen ingeënte kinderen tussen 2012 en 2014 af van 64 procent naar 25 procent. Eind 2013 was slechts 13 procent van alle eenjarigen volledig gevaccineerd.

 

Gevaar op epidemieën groot

‘Deze vaccinatiecampagne is de grootste die Artsen zonder Grenzen ooit in CAR heeft ondernomen, en een van de eersten die kinderen tegen zo veel ziekten moet beschermen,’ zegt vaccinatieadviseur Dr. Pauline Lechevalier. ‘Gezien de huidige situatie in CAR is het gevaar op epidemieën erg groot, met als resultaat doden door ziekten die met een vaccin te voorkomen zijn. Het is cruciaal dat zo veel mogelijk kinderen beschermd worden tegen deze ziekten.’

 

Pneumokokkenvaccin

Onder de vaccins is het vaccin tegen pneumokokken (PCV). Vanwege de hoge kosten van dit vaccin hebben hulporganisaties dat nooit op grote schaal kunnen inzetten. ‘Dat is nu mogelijk door een donatie door farmaceut Pfizer, een van de twee producenten van PCV,’ zegt Lechevalier. ‘Deze donatie scheelt ons miljoenen dollars. Al benadrukken we ook dat eenmalige donaties geen structurele oplossing bieden. Het vaccin moet beschikbaar zijn tegen een eerlijke prijs, zodat het ingezet kan worden wanneer het nodig is.’

 

Nadat de huidige crisis in CAR uitbrak in 2013 breidde Artsen zonder Grenzen haar hulp in het land uit. Momenteel werken ruim 2.300 hulpverleners in vijftien projecten, in het land zelf en voor vluchtelingen in buurlanden Tsjaad, Kameroen en DR Congo.