Artsen zonder Grenzen start opbouw nieuw vluchtelingenkamp in Grande-Synthe

woensdag 13 januari 2016

Vandaag is Artsen zonder Grenzen gestart met de opbouw van een nieuw vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Grande-Synthe, een plaats in de buurt van Duinkerke. De opbouw duurt ongeveer een maand, waarna 500 winterklare tenten (elk voor vijf personen), douches met heet water en voldoende latrines zijn neergezet. Het vluchtelingenkamp wordt volledig gefinancierd door Artsen zonder Grenzen.

 

Onhygiënische leefomstandigheden

‘Er leven nu meer dan 2.500 vluchtelingen in Grande-Synthe onder verschrikkelijke, onhygiënische omstandigheden op een nat en modderig terrein,’ zegt André Jincq van Artsen zonder Grenzen. ‘Zij moeten geschikt onderdak krijgen, onder fatsoenlijke leefomstandigheden.’

 

De vluchtelingen in Grande-Synthe leven nu op een modderig terrein onder zeer slechte leefomstandigheden. Omdat zij zich warm houden met brandvuren en geïmproviseerde kacheltjes, behandelt Artsen zonder Grenzen veel mensen met brandwonden.

 

Vluchtelingengroep toegenomen

Artsen zonder Grenzen werkte samen de gemeente van Grande-Synthe om dit project te starten. De burgemeester van Grande-Synthe wendde zich tot Artsen zonder Grenzen nadat herhaaldelijke oproepen aan de Franse overheid geen reactie kregen en het aantal vluchtelingen in de gemeente opliep. Begin oktober verbleven er 800 mensen op het vluchtelingenterrein, inmiddels zijn dat er 2.500. De meesten zijn van Koerdische afkomst, die wachten tot zij de oversteek naar Engeland kunnen maken. Onder de vluchtelingen zijn 250 (zeer jonge) kinderen.

 

Brandwonden

Ondanks de ernst van de humanitaire situatie in Grande-Synthe duurde het lang voordat de autoriteiten groen licht gaven voor de opbouw van het nieuwe vluchtelingenkamp. Zij voerden onder meer brandveiligheid aan als bezwaar. Paradoxaal genoeg is het risico op brand juist bijzonder groot op het huidige vluchtelingenterrein, waar mensen zich met brandvuurtjes en geïmproviseerde kacheltjes warm proberen te houden. Onder de patiënten die Artsen zonder Grenzen tot nu toe behandelde, waren veel mensen met brandwonden.

 

Arts Natalie Roberts van Artsen zonder Grenzen in gesprek met Brits Parlementslid Keir Starmer op het huidige vluchtelingenterrein in Grande-Synthe in Noord-Frankrijk.

 

Geen kamp waar vluchtelingen vast zitten

In het nieuwe vluchtelingenkamp verblijven de vluchtelingen op vrijwillige basis. Zij mogen verder gaan en staan waar zij willen. ‘Dat is voor ons een cruciale voorwaarde,’ stelt Jincq. ‘Wij zetten geen kamp op waar vluchtelingen gevangen zitten. Wij willen een leefomgeving opbouwen die hen helpt de winter door te komen onder fatsoenlijke, menselijke omstandigheden.’