Rapport Artsen zonder Grenzen: EU-beleid leidde tot dramatische verergering van vluchtelingencrisis

dinsdag 19 januari 2016

De respons van de Europese Unie (EU) en haar lidstaten op de humanitaire noden van vluchtelingen die in 2015 de oversteek naar Europa waagden, schoot op dramatische wijze tekort. Dat stelt Artsen zonder Grenzen in een nieuw rapport: ‘Obstacle Course to Europa’.

 

Chaotische aanpak

‘De EU en de Europese overheden hebben niet alleen collectief nagelaten adequaat te reageren op deze crisis, maar hun restrictieve beleid en chaotische aanpak hebben de humanitaire situatie van duizenden mannen, vrouwen en kinderen zelfs verergerd,’ zegt Brice de le Vingne, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen.

 

Obstakels

In het rapport wordt beschreven welke obstakels Europa opwierp voor meer dan één miljoen vluchtelingen, de meesten op de vlucht voor oorlog en onrecht. Die obstakels variëren van het niet bieden van veilige, legale routes naar Europa tot het opzetten van hekken met prikkeldraad en het inzetten van geweld; van het continu veranderen van administratieve procedures voor vluchtelingen tot het niet bieden van adequate opvangomstandigheden in Italië en Griekenland. Op alle fronten heeft Europa gefaald.

 

Vluchtelingen die in het water kwamen nadat hun boot kapseisde, worden met reddingsschepen naar het Griekse eiland Lesbos gebracht.

 

Fysieke en mentale gevolgen van falend beleid

In 2015 gaven teams van Artsen zonder Grenzen meer dan 100.000 medische en psychosociale consulten aan vluchtelingen. Op basis van deze gegevens, en uit getuigenissen van hulpverleners en patiënten, beschrijft het rapport de fysieke en mentale gevolgen van het desastreuze Europese beleid. Daarnaast wordt uitgelegd hoe de opgeworpen grensmuren hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen ertoe dwongen hun werk op vele grensplaatsen drastisch op te schalen. Nooit eerder werkte Artsen zonder Grenzen op zo veel plaatsen en met zo veel mensen in Europa. Nooit eerder besloot Artsen zonder Grenzen om zelf met reddingschepen de zee op te gaan om levens te redden.

 

Leren van fouten

‘Het feit dat mensen in Europa een veilig heenkomen en een beter leven zoeken, is geen nieuw fenomeen,’ zegt De le Vingne. ‘Sterker nog, dit is al vele jaren aan de gang. Maar toen de Middellandse Zee een massagraf dreigde te worden, konden we niet langer toekijken. In 2016 moeten Europese landen de menselijke gevolgen van hun besluiten goed onderzoeken, hun verantwoordelijkheid nemen en leren van hun fouten.’

 

Crisis niet voorbij

‘Het is een nieuw jaar, maar we weten dat mensen door zullen gaan met het riskeren van hun leven,’ stelt Aurelie Ponthieu, humanitair adviseur van Artsen zonder Grenzen. ‘Deze crisis is niet voorbij. Geen enkel restrictief beleid zal mensen ervan weerhouden een beter leven voor hen en hun families te zoeken. We roepen Europa daarom op om voor veilige routes te zorgen en niet langer te spelen met mensenlevens en menselijke waardigheid. Wij hopen dat de vluchtelingen in 2016 niet langer bescherming nodig hebben tegen falend Europees beleid.’

 

Bekijk het rapport ‘Obstacle Course to Europe’.