Idlib, Syrië: dodelijke aanval op door Artsen zonder Grenzen ondersteund ziekenhuis

maandag 15 februari 2016

Bij een luchtaanval in de provincie Idlib in het noorden van Syrië op een door Artsen zonder Grenzen ondersteund ziekenhuis zijn ten minste zeven mensen omgekomen. Ten minste acht mensen worden nog vermist. Volgens het medisch personeel ter plaatse werd het ziekenhuis in de plaats Maarat-Al-Numan bij twee aanvallen door vier raketten geraakt. Het ziekenhuis is volledig verwoest. Bij het bombardement werden ook 15 huizen en gebouwen in de omgeving geraakt, waaronder een andere medische voorziening.

 

Dodelijke slachtoffers

Bij de aanval kwamen vijf patiënten, een verzorger en een bewaker om het leven. Acht medewerkers van het ziekenhuis worden vermist. Ook zij zijn vermoedelijk omgekomen. Daarnaast worden nog patiënten vermist, maar daarvan is niet zeker om hoeveel mensen het gaat. Het ziekenhuis in Maarat-Al-Numan had 30 bedden, 2 operatiekamers en 54 medewerkers in dienst. Op de Eerste Hulp werden elke maand gemiddeld 1.100 medische behandelingen gegeven.

 

Het ziekenhuis in Maarat-Al-Numan in het noorden van Syrië werd volledig verwoest bij een luchtaanval. Meerdere mensen kwamen om het leven.

 

Verwoesting

‘Deze verschrikkelijke aanval zorgt ervoor dat ongeveer 40.000 mensen in de directe omgeving zonder medische zorg komen te zitten in een actief oorlogsgebied,’ zegt landencoördinator Massimiliano Rebaudengo. Artsen zonder Grenzen ondersteunde het ziekenhuis sinds september 2015 met alle medische voorraden en met de financiering van de kosten. Het ziekenhuis verhuisde in december nog naar een andere locatie nadat het al drie keer onder vuur was komen te liggen.

Sluit zoeken

Zoekveld