Gevangen in cyclus van misbruik en geweld

woensdag 09 maart 2016
Huiselijk en seksueel geweld zijn enorme problemen in Papoea-Nieuw-Guinea. Een gebrek aan bescherming, een zwak rechtssysteem en een cultuur van straffeloosheid brengen levens in gevaar.

 • 4 vrouwen zitten buiten het ziekenhuis in de plaats Tari. 94 procent van alle patiënten die Artsen zonder Grenzen behandelde voor huiselijk en seksueel geweld zijn vrouw.
 • In het ziekenhuis in Tari wacht een vrouw met een hoofdwond totdat een arts haar kan behandelen.
 • Bij een vrouw wordt gips van haar been verwijderd. Sinds 2009 heeft Artsen zonder Grenzen ruim 27.000 slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld behandeld.
 • Een vrouw wordt in het ziekenhuis in Tari behandeld voor haar verwondingen, opgelopen nadat ze door haar echtgenoot werd aangevallen.
 • In Tari is ook een familiecentrum, waar slachtoffers van misbruik en geweld tijdelijk onderdak kunnen vinden. De muur met handafdrukken staat symbool voor de solidariteit onder de patiënten.
 • Bij het familiecentrum in Tari wachten mensen buiten in de zon. In het familiecentrum geven we medische en psychosociale zorg. Dat laatste is erg belangrijk om trauma’s te helpen verwerken.
 • Kinderen die slachtoffer zijn misbruik of geweld krijgen speeltherapie. Dat helpt hen hun vreselijke ervaringen te verwerken.
 • Een vrouw (25) verblijft met haar 8-maanden oude dochter in een safe house in hoofdstad Port Moresby, nadat haar echtgenoot haar aanviel met een fles. Er zijn maar 6 safe houses in het land.
 • Een 6-jarig meisje in een safe house. Zij en haar 2-jaar oude zusje werden verkracht door een buurman. De buurman bedreigde daarna de familie toen die het misbruik bij de politie meldde.
 • Met mobiele medische teams gaat Artsen zonder Grenzen naar afgelegen dorpen, om zorg te bieden en voorlichting te geven.
 • Een vrouw is met haar zes-jaar oude zoontje in het ziekenhuis. Het jongetje werd door een ander kind aangevallen met een mes.
 • Een man wordt door zijn vrouw geholpen bij fysiotherapie. De man werd door zijn oom aangevallen met een machete na ruzie over een stuk grond.

Veel vrouwen en kinderen in Papoea-Nieuw-Guinea worden herhaaldelijk en in toenemende mate getroffen door geweld op die plekken waar zij veilig zouden moeten zijn: in hun huizen en in hun eigen gemeenschappen. Door gaten en tekortkomingen in de hulpsystemen zitten zij gevangen in een cyclus van huiselijk en seksueel geweld.

 

Veiligheid is noodzaak

‘Hervorming van beleid en wetgeving gebeurt pijnlijk langzaam, met verschrikkelijke gevolgen, vooral voor kinderen,’ zegt landencoördinator Angelika Herb. ‘Als de overheid niet ingrijpt, zullen vrouwen gevangen blijven zitten in gewelddadige relaties, kunnen zij hun kinderen niet veilig laten opgroeien, zullen kwetsbare jongeren steeds weer teruggebracht worden naar de mensen die hen misbruikten of in elkaar sloegen. Medische zorg, hoe belangrijk ook, wordt dan gereduceerd tot het tijdelijk oplappen van slachtoffers.  Vrouwen en kinderen moeten veilig zijn.’

 

Rapport

Artsen zonder Grenzen bracht een rapport uit over de situatie in Papoea-Nieuw-Guinea. In het rapport beveelt Artsen zonder Grenzen aan dat de (zorg)autoriteiten van Papoea-Nieuw-Guinea ervoor moeten zorgen dat essentiële medische en psychosociale zorg door het hele land beschikbaar is en dat slachtoffers van geweld bescherming krijgen. Zo pleit Artsen zonder Grenzen onder meer voor veilige opvang, zodat overlevenden, jong en oud, niet terug hoeven naar de huizen waar ze misbruikt of geslagen werden. Lees het rapport (in het Engels): Return to Abuser.

 

Foto’s © Jodi Bieber