Gevechten en aanvallen op kampen in Aleppo, Syrië

vrijdag 15 april 2016

De gevechten in het Aleppo gouvernement in Noord-Syrië nemen sterk toe. Gisteren schoven de frontlinies op naar vluchtelingenkampen in het Azaz-district en werden een aantal kampen aangevallen. Tienduizenden mensen vluchten richting de Turkse grens. Gisteren heeft Artsen zonder Grenzen hulpgoederen als dekens en matrassen uitgedeeld aan 200 gezinnen. Vandaag zullen teams nog meer hulpgoederen uitdelen.

 

Zo ver weg mogelijk

‘Mensen proberen zo ver weg mogelijk van de gevechten te komen. De situatie is erg onvoorspelbaar en het is niet duidelijk wat er zal gebeuren,’ aldus Muskilda Zancada, hulpcoördinator voor de projecten van Artsen zonder Grenzen in Syrië.

 

Nog alleen 5 ziekenhuizen

‘Wij weten alleen van 5 ziekenhuizen in het gebied die nog open zijn. Door de naderende gevechten zien ziekenhuizen zich gedwongen te sluiten en moet de medische staf op de vlucht slaan. Wij hebben ons team in ons ziekenhuis in het noordelijke deel van het Azaz-district vanwege de gevechten verkleind, en kunnen op dit moment alleen spoedeisende hulp verlenen,’ vervolgt Muskilda Zancada.

 

Grootste noden onderzoeken

Artsen zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van de mensen die opnieuw moeten vluchten, en wat dit betekent voor hun levensomstandigheden en de mogelijkheid medische zorg te krijgen. Muskilda Zancada: ‘We weten nog niet hoeveel vluchtelingen er zich in dit gebied bevinden, maar onze teams gaan zo snel mogelijk op pad om dit in kaart te brengen, en na te gaan wat de grootste noden van de mensen zijn.’