Miljoenen mensen in West- en Centraal-Afrika vergeten in strijd tegen hiv/aids

woensdag 20 april 2016

Volgens internationale doelstellingen moet 2020 een keerpunt betekenen in de strijd tegen de wereldwijde hiv-epidemie. Die doelstelling kan echter nooit gehaald worden als de hulp in West- en Centraal Afrika niet onmiddellijk opgeschaald wordt.

 

Onnodig lijden

In een nieuw rapport – ‘Out of Focus’ – stelt Artsen zonder Grenzen dat talloze mensen in deze regio’s onnodig lijden en in stilte sterven. De medische noodhulporganisatie roept de VN, overheden, donorlanden en relevante organisaties op om levensreddende aidsremmers snel en op grote schaal beschikbaar te maken, vooral in landen in West- en Centraal-Afrika, waar nu minder dan een derde van de mensen met hiv behandeling krijgt.

 

 

Miljoenen mensen vergeten

In het rapport zet Artsen zonder Grenzen uiteen hoe miljoenen mensen in 25 landen in West- en Centraal-Afrika (waaronder de Centraal-Afrikaanse Republiek, DR Congo en Guinee) niet de hulp krijgen die zij nodig hebben.

 

Systematisch negeren

‘Er is een sterke internationale focus op landen waar veel hiv-patiënten leven en onder behandeling zijn,’ zegt Eric Goemaere, hiv-deskundige van Artsen zonder Grenzen. ‘Daardoor worden andere regio’s, waar de besmettingsgraad veel lager is, over het hoofd gezien. In West- en Centraal-Afrika krijgen drie op de vier mensen met hiv geen behandeling. Dat zijn vijf van de vijftien miljoen nieuwe mensen die volgens de internationale doelen in 2020 wél in behandeling zouden moeten zijn. Het systematisch negeren van deze regio’s is een tragische en strategische fout: als het virus daar zijn dodelijke gang kan gaan, zal er nooit een einde aan de wereldwijde epidemie komen.’

 

Eén op vier aidsdoden

West- en Centraal-Afrika worden beschouwd als regio ‘s met een lage hiv-besmettingsgraad. Toch leeft gemiddeld 2,3 procent van de mensen er met hiv, driemaal zo veel als het wereldwijde gemiddelde. Daarnaast is deze regio goed voor één op elke vijf nieuwe besmettingen, één op elke vier aidsdoden en één op elke twee baby’s die met hiv geboren worden.

 

Hindernissen

De noden zijn dan ook enorm, maar de weg naar behandeling is bezaaid met hindernissen: sociaal stigma, ontoereikende voorraden van aidstesten en aidsremmers, te hoge kosten voor patiënten, gebrek aan goede zorg, aanhoudende conflicten en (andere) epidemieën. Artsen zonder Grenzen pleit voor grote beleidsveranderingen, nieuwe zorgmodellen en innovatieve aanpakken, gebaseerd op eerdere geleerde lessen.

 

Nu of nooit

‘Het is nu of nooit voor West- en Centraal-Afrika,’ stelt Dr. Mit Philips, gezondheidsadviseur van Artsen zonder Grenzen. ‘Landen waar te weinig mensen behandeld worden, moeten hun voordeel doen met de internationale ambities om hiv te bestrijden. Maar het is niet realistisch te denken dat die landen dat alleen kunnen. Als de wereld aids echt wil verslaan, dan moeten de vergeten slachtoffers van deze epidemie zo snel mogelijk hulp krijgen.’

 

Lees het hele rapport ‘Out of Focus’ (in het Engels).

Sluit zoeken

Zoekveld