Sierra Leone

Nu ebola officieel verdwenen is uit Sierra Leone, richt Artsen zonder Grenzen zich op zorg voor een deel van de 4.000 overlevenden van de ziekte en op de gezondheid van moeders en kinderen.

Bekijk het laatste nieuws, verhalen, foto’s en video’s over Sierra Leone

 

Sierra Leone was een van de landen die in 2014 en 2015 zwaar werd getroffen door de ebola-epidemie. In de eerste helft van 2015 kwam de epidemie onder controle en begin 2016 was ebola zo goed als verdwenen uit het land. Daardoor kon er ook weer aandacht komen voor een chronischer probleem: Sierra Leone heeft de hoogste cijfers voor kraamsterfte ter wereld.

 

Overlevenden

In de stad Magburaka startten we in augustus een kliniek voor de fysieke en psychische aandoeningen van de patiënten die ebola overleefd hadden. In een groot aantal gevallen gaat het om oogklachten met een risico op blindheid. Veel mensen krijgen ook gewrichts- en spierpijn. In de kliniek kunnen mensen ook terecht voor hulp bij de psychische impact van het traumatische verblijf in een ebolacentrum, het risico outcast te worden in de gemeenschap, het verlies van dierbaren, enzovoort.

 

Zorg voor moeders en kinderen

Ook in Magburaka openden we in januari 2016 een speciale kliniek voor moeder-en-kindzorg. In de kliniek verrichten we ook keizersneden en we zijn bezig met het opzetten van een programma voor basisgezondheidszorg voor de hele regio Tonkolili, waar Magburaka de hoofdstad van is.

 

Freetown en Koinadugu

Naast deze twee projecten hebben we ook in Freetown een kliniek voor patiënten die ebola overleefd hebben en in Koinadugu zijn we bezig een moeder-en-kindzorg project op te starten.  

 

Mei 2016

4.000
overlevenden van ebola
Cijfers
voor kraamsterfte hoogste ter wereld
2
projecten voor moeder-en-kindzorg