Uitzetting Idomeni met bestemming onbekend onaanvaardbaar

donderdag 26 mei 2016

Medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen laakt de gedwongen verhuizing van duizenden vluchtelingen uit Idomeni, het gebrek aan verstrekte informatie over hun bestemming en de oplegde beperking van humanitaire hulp tijdens de verhuizing. ‘Mensen krijgen niet te horen waar ze naartoe gaan en dat is absoluut onaanvaardbaar. Onze verpleegkundige vertelde dat de mensen in huilen uitbarstten,’ zegt Michele Telaro, Artsen zonder Grenzen projectcoördinator in Idomeni. Artsen zonder Grenzen wil dat de Griekse autoriteiten zorgen dat de mensen hulp krijgen: tijdens de verhuizing en in hun nieuwe locatie.

 

Echtgenoot in Nederland

Siham (30), uit Halab, Syrië vertelt over de telefoon aan Artsen zonder Grenzen: ‘De politie kwam vroeg in de morgen en haalde heel veel mensen weg. Mijn kinderen zijn bang. Ik weet niet of ik moet proberen de grens illegaal over te komen. Mijn man, die met onze zoon in Nederland zit, wil dat niet. Er is nog maar heel weinig te eten in het kamp. Het deel waar wij in zitten, is nog niet ontruimd, maar ik hoor dat in andere delen de mensen daar al weggehaald zijn. Zeven maanden geleden raakte ik en drie van mijn kinderen gescheiden van mijn man en onze zoon van negen jaar oud. Hij zegt dat ons zoontje enorm van streek is en mij heel erg mist. Ik zou zo graag herenigd worden met mijn gezin, help ons alsjeblieft.’

 

Op 24 mei startte de Griekse politie met het ontruimen van het Idomeni kamp waar duizenden vluchtelingen gestrand zijn. Volgens Griekse autoriteiten zijn er minstens 37 bussen met 1780 mensen in de eerste 12 uur van de actie geweest. Foto 24 mei 2016.

 

Toegang beperkt of ontzegd

Bij de start van de evacuatie, op 24 mei, kregen Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties maar beperkt toegang tot het kampterrein. Er mochten minder hulpverleners naar binnen en vrijwilligers mochten er helemaal niet in. Hierdoor kon er niet voor genoeg voedsel en hygiëne worden gezorgd in het kamp.

 

Chronische aandoeningen

‘Nog meer onzekerheid voor mensen die al voor geweld op de vlucht moesten slaan en ruim twee maanden in erbarmelijke omstandigheden in Idomeni leven,’ vervolgt Michele Telaro. ‘De mensen vroegen onze verpleegkundige of zij wist waar zij naartoe gingen, en of daar dokters zouden zijn.’ Artsen zonder Grenzen behandelde in haar kliniek mensen voor chronische aandoeningen als diabetes en epilepsie, zij hebben in feite continue medische zorg nodig. Er waren mensen die niet naar een ziekenhuis wilden, omdat ze bang waren van gescheiden te raken van de rest van hun familie.

 

Verplaatsing geen oplossing

‘Het verplaatsen van vluchtelingen van niet-officiële kampen naar officiële kampen is geen oplossing. Het kan toch niet zijn dat anno 2016 vluchtelingen in tenten moeten leven; hun asielaanvragen moeten gehoord worden en ze hebben een nieuw thuis nodig zodat ze hun leven in veiligheid weer kunnen opbouwen,’ aldus Loïc Jaeger, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Griekenland.

 

Artsen zonder Grenzen heeft beperkte toegang tot het kamp en moet haar medische hulp uitvoeren met een gereduceerd team van 8 hulpverleners. Foto 24 mei 2016

 

Hulp Artsen zonder Grenzen in Idomeni

Artsen zonder Grenzen werkt sinds april 2015 in Idomeni. 260 hulpverleners hebben er tot nu toe ruim 38.000 medische consulten uitgevoerd, hulpgoederen uitgedeeld, voor onderkomens, veilig water en hygiënische voorzieningen gezorgd.