Op 24 mei startte de Griekse politie met de ontruiming van het Idomeni kamp waar duizenden vluchtelingen gestrand zijn. Volgens Griekse autoriteiten zijn er minstens 37 bussen met 1780 mensen in de eerste 12 uur van de actie gevuld. Foto 24 mei 2016.

Ooit hadden we hoop

Op 24 mei startte de Griekse politie met de ontruiming van het Idomeni kamp waar duizenden vluchtelingen gestrand zijn. Siham (30), uit Halab, Syrië vertelt over de telefoon aan Artsen zonder Grenzen.

De politie kwam gisteren vroeg in de morgen en haalde heel veel mensen weg. Mijn kinderen zijn bang en ik weet niet wat ik moet doen. Ik weet van mensen die in officiële kampen zitten dat het hen niet bevalt. Ik weet niet of ik moet proberen de grens illegaal over te komen. Mijn man, die met onze zoon in Nederland zit, wil dat niet.

 

Ongerust

Er is nog maar heel weinig te eten in het kamp. Mensen zijn ongerust: wat als ze hier blijven en dan helemaal geen voedsel krijgen? Het deel waar wij in zitten, is nog niet ontruimd, maar ik hoor dat in andere delen de mensen daar al weggehaald zijn en dat de mensen langs de spoorweg ook zijn weggebracht. Vanochtend hoorde ik dat volgens mensen die bij mij in de buurt zitten dat zij ook weggebracht zouden worden.

 

Op dinsdag 24 mei, vroeg in de morgen, startte de Griekse politie met de ontruiming van het Idomeni kamp waar duizenden vluchtelingen gestrand zijn. Foto 24 mei 2016

 

Huilen van de honger

Ik ben enorm in de war. Ooit hadden we hoop hier in het kamp. We hoopten dat de grens ooit open zou gaan. Maar sinds gisteren is alles anders. Mijn kinderen huilden gisterenavond van de honger en nu is er ook maar weinig eten beschikbaar. Zeven maanden geleden raakte ik en drie van mijn kinderen gescheiden van mijn man en onze zoon van negen jaar oud. Hij zegt dat ons zoontje enorm van streek is en mij heel erg mist.

 

Moe

We maken ons zorgen. We weten niet waar we naartoe gebracht zullen worden, ze zeggen dat we dat ontdekken als we de bus uitstappen in een nieuw kamp. Een tijdje geleden hadden ze gezegd dat ze ons zouden verhuizen, maar niet met geweld. Ik ben moe: moe van hier leven en moe van in angst te leven. Ik zou zo graag herenigd worden met mijn gezin, help ons alsjeblieft.

 

Mei 2016

 

Hulp Artsen zonder Grenzen in Idomeni

Artsen zonder Grenzen werkt sinds april 2015 in Idomeni. 260 hulpverleners hebben er tot nu toe ruim 38.000 medische consulten uitgevoerd, hulpgoederen uitgedeeld, voor onderkomens, veilig water en hygiënische voorzieningen gezorgd.