Artsen zonder Grenzen evacueert patiënten en staf na offensief IS in regio Azaz, Noord-Syrië

vrijdag 27 mei 2016

Islamitische Staat (IS) lanceerde vannacht een groot offensief in de regio Azaz in Noord-Syrië, nabij de Turkse grens. Het dorp Marea ligt onder vuur en de frontlinie schuift op richting de plaatsen Azaz en Al Salamah. De frontlinie ligt nu op 3 kilometer van het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Al Salamah.

 

Evacuatie patiënten en medewerkers

Het team van Artsen zonder Grenzen in Al Salamah evacueert momenteel patiënten en medewerkers. Een klein team blijft achter om patiënten te stabiliseren en over te brengen naar andere medische voorzieningen in het gebied.

 

Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Al Salamah, Noord-Syrië.

 

Gevangen achter frontlinies

‘We hebben onze patiënten en eigen mensen moeten evacueren uit het ziekenhuis, omdat de frontlinies te dichtbij zijn gekomen,’ zegt operationeel manager Pablo Marco. ‘We maken ons erg zorgen om ons ziekenhuis, onze patiënten en de naar schatting 100.000 mensen die gevangen zitten tussen de Turkse grens en de actieve frontlinies. Al maandenlang vinden gevechten plaats op ongeveer 7 kilometer van ons ziekenhuis. Dat is nu nog maar 3 kilometer. De mensen kunnen geen kant op als de gevechten dichterbij komen.’