Vrijwilligen in verloren momenten met de MapSwipe app

vrijdag 15 juli 2016

Honderd miljoenen huizen van mensen in crisisgebieden staan letterlijk niet op de kaart. Dat maakt het onmogelijk voor hulpverleners om exact te weten waar en hoeveel mensen wonen. En vooral: het maakt het moeilijker om snel en effectief vaccinatiecampagnes plannen en verspreiding van ziekten in kaart te brengen om de broodnodige medische hulp te verlenen. Met de MapSwipe app kunnen mensen aangeven in welke delen van een satellietfoto van een gebied er bijvoorbeeld huizen, wegen en rivieren staan, zodat deze gebieden sneller in kaart kunnen worden gebracht. De MapSwipe app is gratis te downloaden voor iPhone of Android.

 

De MapSwipe app is een manier om vrijwilligerswerk te doen in de verloren momenten wachtend op trein, tram of bus, tot de vrienden met je hebt afgesproken aankomen of tijdens de reclame.

 

Voorwerk voor ‘mappers’

Met het voorwerk van de MapSwipe vrijwilligers kunnen andere mensen (‘mappers’) sneller zien in welke delen van een satellietfoto huizen, wegen of rivieren geïdentificeerd kunnen worden zodat van de foto een bruikbare kaart kan worden gebouwd. Dit bespaart urenlang turen en dwalen door bossen en moerassen tot bebouwing of iets anders relevants dat in kaart moet worden gebracht, wordt gevonden op de satellietfoto’s. De gemaakte kaarten worden beschikbaar gesteld aan iedereen die ze nodig heeft.

 

Met MapSwipe benut je verloren momenten

De MapSwipe app is een manier om vrijwilligerswerk te doen in de verloren momenten wachtend op trein, tram of bus, tot de vrienden met je hebt afgesproken aankomen of tijdens de reclame. Via de app zie je satellietbeelden van gebieden die in kaart moeten worden gebracht, bijvoorbeeld Nigerstaat in Nigeria of grensgebieden in West-Afrika. Daar kun je aangeven of je het gevraagde, bijvoorbeeld huizen en wegen, ziet. Dat doe je door simpelweg door de satellietfoto te ‘swipen’ en op je touchscreen te tikken.

 

Menselijk oog de sleutel

‘Het menselijke oog blijft het sterkste wat we hebben om te spotten waar mensen wonen, waar een weg of rivier is. Met de MapSwipe app stellen we mensen in staat met hun smartphone mensen in nood te helpen, met een app die wat weg heeft van een verslavende app als Tinder,’ aldus Pete Masters, internationale coördinator van het Missing Maps project voor Artsen zonder Grenzen. Het Missing Maps project is een initiatief van Artsen zonder Grenzen, het Britse en Amerikaanse Rode Kruis en het Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT). Het doel: ontbrekende plekken op de kaart invullen zodat hulp beter kan worden geboden aan mensen die in nood zijn.

Sluit zoeken

Zoekveld