Idlib, Syrië: doden en gewonden bij aanval op door Artsen zonder Grenzen ondersteund ziekenhuis

maandag 08 augustus 2016

Door een luchtaanval in de plaats Millis in het Syrische gouvernement Idlib is zaterdag 6 augustus een door Artsen zonder Grenzen ondersteund ziekenhuis verwoest. Hierbij kwamen 13 mensen om het leven, waaronder 4 medewerkers van het ziekenhuis en 5 kinderen. Het geweld in het gouvernement Idlib is recentelijk weer hevig opgelaaid.

 

Ziekenhuis vernietigd

Door de luchtaanval is een groot deel van het ziekenhuis vernietigd. Het ziekenhuis legde zich voor een groot deel toe op kindergeneeskunde en bood zorg in een gebied waar ongeveer 70.000 mensen wonen. Onder de bewoners van het gebied zijn ook veel vluchtelingen, die geweld op andere plekken zijn ontvlucht. Artsen zonder Grenzen ondersteunde het ziekenhuis vanaf begin 2014 met voorraden, technisch advies en financiële steun.

 

Het ziekenhuis in Millis, in het Syrische gouvernement Idlid, ligt in puin na een luchtaanval. Bij de aanval kwamen 13 mensen om.

 

Zorg in gevaar

‘Het bombarderen van dit ziekenhuis in Syrië is verschrikkelijk,’ zegt operationeel medisch manager Dr. Silvia Dallatomasina. ‘De Syrische hulpverleners hebben de moed en toewijding om medische zorg te blijven bieden tijdens de oorlog. Elke keer dat er weer een ziekenhuis wordt geraakt, raakt de Syrische bevolking weer een plek kwijt waar acute, levensreddende hulp wordt gegeven. Artsen zonder Grenzen doet er alles aan om de medische zorg in Syrië te versterken. Maar dit soort aanvallen moeten onmiddellijk ophouden.’