Afghanistan: gevechten in Helmand blokkeren weg naar ziekenhuis Artsen zonder Grenzen

vrijdag 12 augustus 2016

Opgelaaide gevechten in de Afghaanse provincie Helmand hebben de districten om provinciehoofdstad Lashkar Gah bereikt. Zieken en gewonden hebben daardoor grote moeite om het Boost-ziekenhuis in de stad te bereiken. Artsen zonder Grenzen runt het ziekenhuis samen met het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid.

 

Gevechten vormen obstakel

Helmand is al tien jaar lang een strijdtoneel voor overheids- en oppositietroepen. De gevechten vormen een belangrijk obstakel voor mensen in de provincie om levensreddende zorg te zoeken. ‘Momenteel kan één op elke vier patiënten onze Eerste Hulp niet bereiken,’ zegt landencoördinator Guilhem Molinie. ‘De intensiteit en regelmaat van de gevechten blokkeren de weg naar het ziekenhuis.’

 

De Eerste Hulp van het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah, in de provincie Helmand in Afghanistan.

 

Minder patiënten

Patiënten in het ziekenhuis geven aan dat de wegen geblokkeerd zijn en dat checkpoints voor groot oponthoud zorgt op weg naar het ziekenhuis. Zo behandelen we momenteel gemiddeld 25 patiënten in het voedingscentrum in het ziekenhuis – aanzienlijk minder dan normaal gedurende deze tijd van het jaar.

 

Zorgelijk

‘Zulke lage patiëntenaantallen zijn zorgelijk,’ stelt Molinie. ‘Als we kinderen niet kunnen behandelen voor ondervoeding kan dat ernstige, misschien fatale gevolgen hebben. Ondervoeding is in Helmand de voornaamste doodsoorzaak onder kinderen. Zelfs zonder actieve gevechten komen kinderen vaak al erg laat aan in het ziekenhuis, als ze al in kritieke toestand zijn.’

 

Coördinaten ziekenhuis gedeeld

Artsen zonder Grenzen heeft een plan voorbereid voor het geval er een grote toename van oorlogsgewonden is. Daarbij wordt elke patiënt behandeld, ongeacht diens politieke, etnische of religieuze affiliatie. Artsen zonder Grenzen heeft de coördinaten van het ziekenhuis en haar andere voorzieningen gedeeld met de strijdende partijen, zoals ze dat ook vorig jaar al deed in Kunduz. Zij hanteert voorts een strikt geen-wapens-beleid in al haar faciliteiten.